Ειδησεογραφικό site

Εξ αποστάσεως φοίτηση για κρατουμένους προανήγγειλε ο Χαρ. Αθανασίου

50

Ρύθμιση έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε κρατουμένους να παρακολουθούν μαθήματα διά αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού.

«Βεβαίως κρατούμενοι με αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν στις σπουδές τους, γι’ αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση όταν επιστρέψει από την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος για παρακολούθηση μαθημάτων διά αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου» σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Πρόσθεσε πως «θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά ή δια ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του».

Αναφερόμενος στον Νίκο Ρωμανό συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «τα δυο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες, που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά το μάθημα της πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί».

Πρόσθεσε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων που απαιτείται φυσική παρουσία θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ακόμη ότι έχει στείλει μήνυμα στους γονείς του Νίκου Ρωμανού να βοηθήσουν ώστε να μη κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους.

Όπως είπε, τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν μετά από τηλεφώνημά τους για ραντεβού, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό.

Ο κ. Αθανασίου επισήμανε πως ενημερώνεται κάθε δυο ώρες και εγγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατούμενου, διαβεβαιώνοντας πως «βάζουμε την υγεία του πάνω από όλα».

«Τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από τους δικαστές; Να παραβιάσουν τον νόμο;»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παράλληλα έκανε λόγο για άγρια πολιτική εκμετάλλευση αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος. Δηλαδή τι ζητούν από τους δικαστές; Να παραβιάσουν το νόμο ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. Και ο Θεός να κατέβαινε δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς».

Εξηγώντας το ισχύον καθεστώς, διευκρίνισε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και είναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια.

«Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο δεσμεύεται, αν είναι υπόδικος, από τη γνωμοδότηση του ανακριτή που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες».

Απαντώντας σε επισήμανση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθήματων, ο κ. Αθανασίου σχολίασε: «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του ή να βγει έξω;».

Συνάντηση με αντιπροσωπεί ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα της νομοθετκής παρέμβασης βρίσκεται στο επίκεντρο συνάντησης που έχει με τον υπουργό Δικαιοσύνης αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη και με την συμμετοχή των, Θ. Δρίτσα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Τάσο Κουράκη, Μανια Παπαδημητρίου και  Βασιλική Κατριβάνου .

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλει σχετική πρόταση με στόχο ο κρατούμενος Ν. Ρωμανός να μπορέσει να παρακολουθήσει κανονικά τα μαθήματά του στο ΤΕΙ και να συμμετέχει στις εξετάσεις.

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναζητεί τους γονείς του Ρωμανού

Τα σχόλια είναι κλειστά.