Ειδησεογραφικό site

Εξειδικεύμενα προγράμματα για άστεγους και άπορους ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας

33

Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας για τη θεσμοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σύμφωνα με τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ πρόκεται να εφαρμοστούν εξειδικευμένα προγράμματα για αστέγους και άπορους.

Όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά, σε δυο νομούς από τον Σεπτέμβριο του 2014 και από το 2015 καθολικά σε όλη τη χώρα.

Από το βήμα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας «Επ’ Αρωγή» που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης με θέμα «Κοινωνική πρόνοια νέο πρόσωπο- νέες προοπτικές» ο κ. Κεγκέρογλου, αναφέρθηκε σε ακόμη δύο δράσεις του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.

Την εφαρμογή εξειδικευμένου σχεδίου για τους αστέγους και την κατάθεση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων, για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Το σχέδιο για τους άστεγους, περιλαμβάνει επιμέρους δράσεις, όπως είναι η ενίσχυση συσσιτίων, που καλύπτονται κυρίως από την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κάλυψη άμεσων στεγαστικών αναγκών, με παραχώρηση κατοικιών σε αστέγους που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, συμβουλευτικής στη διαχείριση του νοικοκυριού και στήριξης για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «επιτακτικό χρέος και ευθύνη όλων» την ενίσχυση και τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις.

«Στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης χρειαζόμαστε πρωτίστως ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πλέον αδύναμους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας αλλά και ένα ενεργητικό, ευέλικτο, καλά στοχευμένο, έξυπνο, δίκαιο και λειτουργικό πλέγμα υπηρεσιών και παροχών ώστε να αντιμετωπιστούν νέες μορφές φτώχειας και νέες ανισότητες με στόχο ένα εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης» τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.