Ειδησεογραφικό site

Εν μέσω αντιπαραθέσεων η συζήτηση για τη «μικρή ΔΕΗ»

38

Με αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και σύσσωμη την αντιπολίτευση ξεκίνησε στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής η συζήτηση για την πώληση της ΔΕΗ και την δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ. Τα κόμματα ζήτησαν να τους δοθούν οι αλλαγές που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, για να διευκολύνει την συζήτηση έδωσε προτεινόμενες αλλαγές, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, οι οποίοι απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Παρά ταύτα η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη επέμεινε ότι «μη νομίμως εισάγεται το νομοσχέδιο», επειδή «στη θέση του συνυπογράφοντος υπουργού Οικονομικών εξακολουθεί να υπάρχει η υπογραφή του πρ. Υπουργού κ. Στουρνάρα και όχι του νυν υπουργού κ. Χαρδούβελη».

«Ο πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η επίτευξη δικαιότερων και ανταγωνιστικότερων τιμών και η προσέλκυση επενδύσεων», είπε ο Εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ο οποίος κατέθεσε πίνακα με τιμές από Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία όπου φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια για τα μεσαία νοικοκυριά (που καταναλώνουν από 2.500 έως 5.000 κιλοβατώρες το χρόνο) υπήρξε μείωση της τιμής του ρεύματος, ενώ στην Ελλάδα είχαμε αύξηση κατά 36%.

Κατηγόρησε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ενδιαφέρεται να προστατέψει μόνο την εκλογική του πελατεία» και ότι «μάχεται υπέρ του παλαιού και του σάπιου».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση γυρίζει τη χώρα 64 χρόνια πίσω

«Η κυβέρνηση γυρίζει τη χώρα 64 χρόνια πίσω, πριν τις 10 Αυγούστου του 1950, όταν – ειρωνεία της ιστορίας – ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΔΕΗ. Τότε υπήρχαν δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες και πλήρως ανταγωνιστική αγορά. Τι δεν υπήρχε; Ηλεκτρισμός», απάντησε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

Η επαναφορά της ΔΕΗ στο δημόσιο θα είναι από τις πρώτες ενέργειες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε και προειδοποίησε τους «επενδυτές» ότι «θα χάσουν τα ψίχουλα που θα βάλουν». «Ανάπτυξη δεν είναι η αλλαγή ιδιοκτήτη», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι «πωλείται μια εταιρεία στην λογιστική αξία κι όχι στην αξία αντικατάσταση κεφαλαίου».

ΠΑΣΟΚ: Αποτελεσματικότερο μοντέλο ανάπτυξης

«Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από την ελπίδα διαμόρφωσης ενός νέου, αποδοτικότερου, αποτελεσματικότερου και πιο ωφέλιμου για τους πολλούς μοντέλου ανάπτυξης», υποστήριξε ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος, ισχυριζόμενος ότι «γινόμαστε μάρτυρες ενός πλειοδοτικού διαγωνισμού μισαλλοδοξίας, απειλών και Ιαβερισμού» από την αντιπολίτευση.

«Το σύστημα σήμερα για να αντέξει και μαζί του να αντέξει και το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, χρειάζεται τις αποκρατικοποιήσεις. Τις υπολογισμένες και σωστές αποκρατικοποιήσεις. Όπως τη δεκαετία του 80 χρειαζόταν περισσότερο κράτος. Πανευρωπαϊκά. Και το ΠΑΣΟΚ τότε, έφερε το περισσότερο κράτος στην Ελλάδα. Αυτό απαιτούσαν οι συνθήκες. Σήμερα, ευτυχώς ή δυστυχώς, οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές», πρόσθεσε.

ΑΝΕΛ: Που έχουν κρυφτεί οι βουλευτές που εκλέγονται στη Δ. Μακεδονία

«Που έχουν κρυφτεί οι βουλευτές της συμπολίτευσης που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία;», αναρωτήθηκε η Εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, η οποία έκανε πολλές αναφορές στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην περιοχή, σημειώνοντας και την ηγετική παρουσία σε αυτές του νέου περιφερειάρχη Γ. Καρυπίδη.

Η Ρ. Μακρή αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση για επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την απαγόρευση της επιστράτευσης, και ότι ο Α. Σαμαράς το 2011, ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την είχε αποκαλέσει «χουντική μέθοδο» από την οποία «πυροδοτείται η κοινωνική έκρηξη».

«Δεν σας ενδιαφέρει το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, ούτε της ενεργειακής ασφάλειας», υπογράμμισε ο Εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, σημειώνοντας πως «είναι άλλο να βάζεις ένα κομμάτι ιδιωτικό στον σχεδιασμό για την ενέργεια και άλλο να ξεπουλάς ένα κομμάτι που ανήκει στο δημόσιο».

ΔΗΜΑΡ: Πολύ επικίνδυνο για τη χώρα

«Δεδομένου ότι το 17% της ΔΕΗ έχει ήδη δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα για την χώρα», προειδοποίησε η Εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, τονίζοντας ότι «πουλάτε το 30% μίας εταιρείας που δεν έχετε καν αποτιμήσει».

Η βουλευτής υποστήριξε ότι δεν διασφαλίζεται πως ο νέος επενδυτής θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά και όχι απορροφητικά, σε σχέση με τη «μεγάλη» ΔΕΗ.

ΚΚΕ: Ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Για «ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο Εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Το βασικό ερώτημα είναι αν ο ενεργειακός σχεδιασμός υπηρετεί την λαϊκή ευημερία. Εμείς λέμε όχι, γιατί υποτάσσεται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και δεν μπορεί να αποσπαστεί από τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς», είπε και υπογράμμισε ότι «σήμερα το ρεύμα δεν είναι αγαθό, αλλά καταναλωτικό εμπόρευμα. Παρέχεται στον καθένα ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα».

Ανεξάρτητοι βουλευτές: Αύξηση τιμών

Όπου έγινε απελευθέρωση υπήρξε αύξηση τιμών, υπογράμμισε ο Εισηγητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών Νίκος Σταυρογιάννης, αναφέροντας ενδεικτικά τη Νορβηγία, την Τσεχία, την Ουγγαρία. Ο Βουλευτής τάχθηκε υπέρ του καλώς εννοούμενου ανταγωνισμού, αλλά, όπως είπε, ανάμεσα σε επενδυτές που μπαίνουν στην ενέργεια αναλαμβάνοντας και το σχετικό ρίσκο.

Τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, ζήτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Γιώργος Βλάχος σημειώνοντας ότι σήμερα στην παραγωγή ενέργειας η ΔΕΗ δεν έχει δεσπόζουσα θέση. Ο βουλευτής έθεσε σειρά ερωτημάτων, αλλά δήλωσε ότι ψηφίζει το νομοσχέδιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.