Ειδησεογραφικό site

ΕΝΦΙΑ: Το νέο πακέτο μέτρων που θα ισχύσει μετά τις εκλογές

49

 

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το περιεχόμενο και τη μορφή του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πακέτο ολοκληρωμένων προτάσεων για τον ΕΝΦΙΑ, το οποίο και θα παραδώσει στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει αμέσως μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με το Capital.gr, το νέο αυτό πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει:
-μείωση των συντελεστών ευρώ ανά τετραγωνικό του κύριου φόρου (που σήμερα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό) σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης (π.χ. κάτω των 1.000 ευρώ) και αύξηση των συντελεστών για τις περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης (π.χ. πάνω από 2.000 ευρώ).

-μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου που σήμερα είναι 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία με παράλληλη αύξηση των συντελεστών. Το εύρος αυτών των αλλαγών θα καθοριστεί και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων
-θέσπιση μεγαλύτερων εκπτώσεων για τα ακίνητα που είναι μακροχρόνια κενά ξενοίκιαστα
-αλλαγή του τρόπου παροχής έκπτωσης, ολικής ή μερικής, από το φόρο με νέα εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια. Σήμερα το εισοδηματικό όριο για την έκπτωση από το φόρο είναι 9.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για καθένα από τα μέλη της οικογένειας πλην του ιδιοκτήτη ενώ υπάρχει και η πλήρης απαλλαγή από το φόρο για πολύτεκνους και ανάπηρους σε ποσοστό άνω του 80% με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Στις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση προβλέπονται, επίσης, εκπτώσεις από το φόρο για ιδιοκτήτες με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις και για τους μακροχρόνια ανέργους.
-επιβολή φόρου «πλούτου» για τα ακίνητα που διαθέτουν στο εξωτερικό Έλληνες φορολογικοί κάτοικοι. Στην περίπτωση χωρών όπου ήδη τα ακίνητα φορολογούνται θα καταβάλλεται μόνο η διαφορά μεταξύ του φόρου που επιβαρύνει το ακίνητο στο εξωτερικό και του φόρου που θα επιβληθεί στην Ελλάδα.
-μείωση του φόρου για «το σπίτι στο χωριό». Για τις κατοικίες που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές προτείνεται σημαντική μείωση του φόρου σε σχέση με σήμερα.

Η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου είναι ότι το 2016 θα εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο από τον φόρο ακίνητης περιουσίας το ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τις προτάσεις προκύπτει η πρόθεση ο φόρος να προσομοιάζει περισσότερο στον καταργηθέντα Φόρο Ακίνητης Περιουσίας όπου βασικό κριτήριο για το ύψος του φόρου ήταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.