Ειδησεογραφικό site

Εντός της ημέρας το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης – Κίνηση συμβιβασμού από την Αθήνα

43

Εντός της ημέρας η Ελλάδα θα καταθέσει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, δήλωσε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Οσον αφορά στο περιεχόμενο αυτού του αιτήματος, ο κ. Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «στο χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η παράταση, αυτό που θέλουμε, είναι να ληφθούν κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέλουμε να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο να το συμφωνήσουμε από κοινού με τους εταίρους πάνω σε μία σειρά από ζητήματα που θεωρούμε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων και θέλουμε προφανώς να υπάρχει δυνατότητα μίας δημοσιονομικής χαλάρωσης σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα».

Μελετημένο από νομικής απόψεως και προσανατολισμένη στην πολιτική διαβούλευση, με την οποία λύνονται τα κορυφαία θέματα στην ευρωπαϊκή ένωση, είναι το αίτημα για εξάμηνη παράταση – έως και τον Αύγουστο δηλαδή – της δανειακής σύμβασης της χώρας με τους εταίρους, που καταθέτει στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ύστατη κίνηση συμβιβασμού που κάνει η Αθήνα, η οποία πάντως δεν δέχεται σε καμία περίπτωση να υποβάλλει αίτημα παράτασης του υφιστάμενου μνημονιακού προγράμματος. Δεν πάει όμως η κυβέρνηση ούτε στη μετωπική σύγκρουση:

Δέχεται ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης πρέπει να συνοδεύεται από προϋποθέσεις ή άλλως ένα νέο, ενδιάμεσο πρόγραμμα, αφού μιλάμε για παράταση και όχι για νέα μακροχρόνια δανειακή σύμβαση. Το πρόγραμμα αυτό, του οποίου η επεξεργασία έγινε τις τελευταίες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα είναι βασισμένο στο κείμενο που παρουσιάστηκε στον Γιάννη Βαρουφάκη το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες από τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά περιέργως πώς αποσύρθηκε λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Δηλαδή η αίτηση θα συνοδεύεται από ένα σκεπτικό, το οποίο θα είναι στην πραγματικότητα οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Αθήνα για το συγκεκριμένο εξάμηνο διάστημα, κυρίως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, της πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ θα διέπεται από τη λογική ότι δεν πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός με ελλειμματικές πολιτικές.

Θα περιλαμβάνει πάντως δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, κυρίως για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Νομικοί κύκλοι της κυβέρνησης εξηγούσαν ότι είναι εντελώς διαφορετική η δανειακή σύμβαση από την πολιτική συμφωνία των δανειστών με την τότε κυβέρνηση που διαμόρφωσε το λεγόμενο μνημόνιο – και το οποίο είναι παράρτημα στη σύμβαση και μπορεί να αλλάξει.

Η ελληνική πλευρά γι’ αυτό ακριβώς δεν θέλει να ζητήσει παράταση του «μνημονιακού προγράμματος»: διότι θα ήταν σαν να δέχεται ένα κείμενο πολιτικής συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ δεν έχει καμία συμβατική τέτοια υποχρέωση, στο πλαίσιο της αρχικής δανειακής σύμβασης.

Η Αθήνα ποντάρει στο γεγονός ότι είναι εξίσου αγωνία και των δανειστών και όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, να επεκτείνουν τη δανειακή σύμβαση, ώστε να υπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις μας και να μην υπάρξει πρόβλημα, που θα προκαλούσε αναστάτωση σε όλη της ευρωπαϊκή και όχι μόνο οικονομία.

Όπως και να έχει το αίτημα θα εξεταστεί από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και εφόσον κριθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία, τότε θα υπάρξει νέα συνεδρίαση την Παρασκευή. Η κυβέρνηση δείχνει να αισιοδοξεί ότι οι προτάσεις της, αλλά και οι διατυπώσεις της στο κείμενο θα οδηγήσουν σε μία θετική ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες. Ποντάρουν δε στις πιέσεις που ασκούνται παρασκηνιακά προς το Βερολίνο από δυνάμεις όπως η γαλλική και η ιταλική κυβέρνηση, αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εάν όμως η στάση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αδιάλλακτη, τότε η σύγκρουση αναμένεται να έχει ίσως και ανεξέλεγκτη συνέχεια, με απροσδιόριστες επιπτώσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.