Ειδησεογραφικό site

ΕΛ.ΑΣ: Μείωση της εγκληματικότητας το 2014

64

Σημαντική μείωση της εγκληματικότητας καταγράφηκε το 2014 σε όλες τις κατηγορίες αδικημάτων, με βάση το σύστημα Police On Line που καταγράφει όλα τα περιστατικά.

Όπως ανακοίνωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, έχουν βελτιωθεί αισθητά όλοι οι δείκτες εγκληματικότητας που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών μειώθηκαν σε ποσοστό 25,5%, οι ληστείες κατά 22,7%, οι κλοπές-διαρρήξεις κατά 7,8% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 13,2% σε σύγκριση με το 2013.

Στην Αττική, το ίδιο χρονικό διάστημα, οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών μειώθηκαν σε ποσοστό 25,9%, οι ληστείες μειώθηκαν σε ποσοστό 20,7%, οι κλοπές-διαρρήξεις κατά 2,8% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 9,5%.

Στη Θεσσαλονίκη το 2014 σε σχέση με το 2013, οι ληστείες μειώθηκαν σε ποσοστό 26%, οι κλοπές-διαρρήξεις κατά 16,7% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 22,2%.

Επιπλέον, στην Επικράτεια οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης μειώθηκαν σε ποσοστό 43%, οι υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας κατά 24,6%, οι υποθέσεις της νομοθεσίας περί όπλων κατά 23,2% και οι υποθέσεις βιασμών κατά 10%.

Το 2014 η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε 555 περισσότερες υποθέσεις ναρκωτικών, 412 περισσότερες υποθέσεις πλαστογραφίας, 336 περισσότερες υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων και 132 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίας ως αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης.

Συνολικά, συνελήφθησαν 170.824 άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, 11.090 άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, τραπεζών κλπ.

Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν 419 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 31.475 σοβαρές υποθέσεις, του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Τέλος, την περσινή χρονιά συνελήφθησαν, ύστερα από έρευνες των Υπηρεσιών του Σώματος, 148 διωκόμενοι, οι οποίοι καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης για σοβαρά αδικήματα που είχαν διαπράξει σε άλλες χώρες.

Μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα

Στον τομέα της οδικής ασφάλειας, που αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, σημαντική είναι η μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα.

Καταγράφηκαν συγκεκριμένα, 60 λιγότεροι θάνατοι από τροχαία και 52 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα σε σχέση με το 2013.

Στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης το 2014, 77.163 αλλοδαποί υπήκοοι συνελήφθησαν να εισέρχονται ή να διαμένουν παράνομα στη χώρα μας ενώ αυξήθηκαν κατά 6% οι επιστροφές μη νόμιμων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, μεγάλος αριθμός αστυνομικών απασχολήθηκε στις 5.198 κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, καθώς και στις 6.000 αθλητικές συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Κικίλιας: «Χώρα με ασφάλεια και σταθερότητα»

Μια χώρα με ασφάλεια και σταθερότητα αποδεικνύει ο απολογισμός της συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη δημοσίευση.

«Το 2014 έγινε ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινής ασφάλειας των πολιτών, με αισθητή βελτίωση σε όλους τους δείκτες εγκληματικότητας, αλλά και μία αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Αναφέρθηκε ειδικά στη σύλληψη των επικίνδυνων τρομοκρατών Μαζιώτη, Σταμπούλου και Ξηρού και στην αποτροπή κτυπημάτων σε καίριους στόχους με ανυπολόγιστες συνέπειες, όπου η Ελληνική Αστυνομία εμπέδωσε την εικόνα μίας χώρας με ασφάλεια και σταθερότητα, κάτι που αποτελεί εθνική ανάγκη και κοινωνικό αίτημα.

«Οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια διότι απέδειξαν -για μία ακόμη φορά- ότι προσφέρουν μοναδικό έργο και ότι λειτουργούν με αυταπάρνηση, επιμονή και επαγγελματισμό κάτω από δύσκολες συνθήκες, ξεπερνώντας πολλές φορές τα ανθρώπινα όρια.

Οφείλω να τους συγχαρώ για άλλη μία φορά και να τονίσω ότι με το έργο τους μας διδάσκουν την πραγματική έννοια του καθήκοντος, αλλά και την πίστη στους θεσμούς και στην Πατρίδα», κατέληξε ο υπουργός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.