Ειδησεογραφικό site

«Ελλάδα και Eurogroup, στο δρόμο της σύγκρουσης», γράφει το Spiegel – Τι αναφέουν τα διεθνή ΜΜΕ

31

Πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η προσπάθεια σύγκλισης απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις προσανατολίζεται σε ένα πρόγραμμα που θα περιέχει όλα εκείνα τα μέτρα – τις διαρθρωτικές αλλαγές – κοινής αποδοχής, ώστε αυτό το κείμενο να επιτρέψει την τελική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Πάντως όπως μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες υπήρξε διάθεση για διάλογο με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Τα περισσότερα ξένα μέσα αναφέρουν πώς όπως και στο Eurogroup υπήρξε επιμονή των κρατών μελών να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση» της δανειακής και του τρέχοντος προγράμματος.

Τι αναφέρει ο ξένος Τύπος για τη Σύνοδο Κορυφής

Το γερμανικό Spiegel που του αρέσει να κινδυνολογεί, σχολίασε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, δεν αποκλείεται ακόμη και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Με τον τίτλο «Ελλάδα και Eurogroup: Στο δρόμο της σύγκρουσης» το Spiegel σχολιάζει με νόημα πως, μετά το ναυάγιο του Εurogroup, η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων βρίσκεται κυριολεκτικά στα άκρα. Μάλιστα ο αρθρογράφος αναφέρει πως αν μέχρι τη Δευτέρα, η μία πλευρά δεν έχει υποχωρήσει – τότε είναι πιο ορατός ο κίνδυνος από ποτέ μιας ανεξέλεγκτης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Die Welt: Ο Τσίπρας τελικά διαπραγματεύεται με την τρόικα
«Ο Τσίπρας τελικά διαπραγματεύεται με την τρόικα», γράφει η Die Welt αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ανοίγει ένας συμβιβασμός στη διαμάχη του χρέους ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι έτοιμος να εξετάσει μαζί με την τρόικα την επέκταση του προγράμματος. Επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε 700 εκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως συμφώνησε με τον Τσίπρα οι εμπειρογνώμονες των πιστωτών της τρόικας (οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) να εξετάσουν πώς το ισχύον πρόγραμμα και τα ελληνικά σχέδια είναι συμβατά.

Το Associated Press αναφέρει ότι μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος μοιάζει να είναι απατηλή. Αναφέρει δε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να κινείται σε συμφιλιωτικούς και αισιόδοξους τόνους.

Το Reuters επισημαίνει ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εστιάζει κυρίως στην αποτυχία των υπουργών Οικονομικών να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Πρώτο θέμα στο Bloomberg Business είναι η προσπάθεια σύγκλισης απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Με τίτλο «Ελλάδα και Γερμανία εργάζονται προς μια συναινετική λύση» εκτιμά ότι μάλλον θα βρεθεί λύση τη Δευτέρα.

Οι Financial Times αναφέρονται στις προσπάθειες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ισχυροποιήσει την αντίσταση στο αντι – ευρωπαϊκό πνεύμα με το να αναζωογονήσει το σχέδιο ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.

To BBC αναφέρεται στην βούληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση με την ελληνική πλευρά.

Το Al Jazeera αναφέρει ότι είναι ζωηρή η πιθανότητα Ελλάδα – και πιστωτές να καταλήξουν σε συμφωνία την ερχόμενη  Δευτέρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.