Ειδησεογραφικό site

Ελιγμός Τσίπρα – Τι κρύβει η έκκληση για παράταση του προγράμματος προς τους ηγέτες της ΕΕ

29

Ερχόμενη αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση, που μπορεί να εξελιχθεί σε τεράστια κοινωνική κρίση, πέρα από το προφανές οικονομικό αδιέξοδο, η κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει και πάλι παράθυρο επαφής με τους ευρωπαίους εταίρους.

Την ίδια ώρα που οξύνει τη σύγκρουση επιτιθέμενος στους δανειστές με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποστέλλει αίτημα στους ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν παράταση στο ισχύον πρόγραμμα και πέραν της 30ης Ιουνίου, που λήγει. Με αυτό τον τρόπο θα εκτονωθεί, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, εν μέρει η κατάσταση και θα αναζητηθεί τρόπος επαναπροσέγγισης.

Με τη λήξη του προγράμματος σταματάει η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες και αυτό είναι που οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών αυτή την εβδομάδα και για επιβολή capital controls, εξέλιξη που προκαλεί τεράστια αναστάτωση στη χώρα. Μια παράταση λίγων εβδομάδων θα αποκαθιστούσε τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αλλά και πάλι δεν θα ήταν αρκετή για να ξεπεραστεί η κρίση.

Σημειωτέον ότι το αίτημα κατατέθηκε το περασμένο Σάββατο από τον Γιάνη Βαρουφάκη στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο όμως όχι μόνο το απέρριψε, αλλά έδειξε την πρόταση της εξόδου στον έλληνα υπουργό Οικονομικών!

Πολλοί βλέπουν στην κίνηση του κ. Τσίπρα μία προσπάθεια να αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και να διευκολυνθούν μεσολαβητικές προσπάθειες.

Πληροφορίες λένε ότι ένα τέτοιο ρόλο έχει αναλάβει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε συνεχείς διαβουλεύσεις με ευρωπαίους παράγοντες προς αναζήτηση μίας φόρμουλας εξομάλυνσης.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να επικρατήσουν οι ψύχραιμες και συμβιβαστικές φωνές στην Ευρώπη, αλλά και από άλλες δυνάμεις (ΗΠΑ) ώστε να υπάρξει κάποια κίνηση έως αύριο Τρίτη.

Πάντως η κυβέρνηση αρνείται μέχρι τώρα να κάνει εκείνη το πρώτο βήμα πίσω, δηλαδή να δηλώσει πρόθυμη ότι θα ακυρώσει το δημοψήφισμα προκειμένου να επανέλθουν όλοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο στέλνει μηνύματα ότι το δημοψήφισμα δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε μέσο για να προχωρήσει σε οριστική ρήξη με την ευρωζώνη η χώρα. Αλλά ότι πρόκειται για την τελευταία γραμμή άμυνας που είχε η Αθήνα απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών να υπογράψει ένα νέο σκληρό μνημόνιο και μία μη βιώσιμη λύση. Είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος την περασμένη νύχτα από το Μαξίμου και τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου είπε ότι το δημοψήφισμα είναι ένας τρόπος για διαπραγμάτευση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.