Ειδησεογραφικό site

Ειδομένη: Χιλιάδες μετανάστες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα

64

Νέες εικόνες ντροπής για την χώρα μας, αυτή τη φορά όχι από τα ελληνικά νησιά αλλά από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου, την ώρα μάλιστα που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και την κατηγορεί ότι δεν έχει μεταναστευτική πολιτική.

Εκατοντάδες μετανάστες περιμένουν κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς νερό και τροφή, στην Ειδομένη του νομού Κιλκίς.

Οι άνθρωποι αυτού συγκεντρώνονται τον τελευταίο καιρό στο ΚΤΕΛ «Μακεδονία» προκειμένου να πάρουν το λεωφορείο και να φτάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ με στόχο να ταξιδέψουν στη συνέχεια σιδηροδρομικώς στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία κατέκλυσαν το μεσημέρι της Τετάρτης τον σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να ταξιδέψουν, έχοντας στα χέρια τους νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Οι Σύροι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά, έφτασαν στην Καβάλα από τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Ρόδος». Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων, το μεγαλύτερο μέρος έχει προορισμό τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται καθημερινά, το τελευταίο διάστημα, από την Ειδομένη στην πόλη Γευγελή της ΠΓΔΜ.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής επικρατεί κάθε μέρα το αδιαχώρητο με ανθρώπους κάθε ηλικίας να συνωστίζονται για να επιβιβαστούν σε τρένα, με προορισμό τα σύνορα με την Σερβία. Από εκεί, οι περισσότεροι κατευθύνονται προς την Ουγγαρία με σκοπό να φθάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ τους χορηγούν τριήμερη άδεια παραμονής στη χώρα, όμως, οι περισσότεροι πρόσφυγες ταξιδεύουν και φτάνουν σε λίφες ώρες στα σύνορα με τη Σερβία. Εκεί, η σερβική αστυνομία ους εφοδιάζει με διήμερη άδεια διαμονής σε κέντρα υποδοχής στη συνοριακή πόλη Πρέσεβο, απ’ όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες παίρνουν το δρόμο για το Βελιγράδι με σκοπό να φθάσουν στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία ενισχύει με χιλιάδες αστυνομικούς τα σύνορα της χώρας με τη Σερβία, ενώ εργάζεται πυρετωδώς για να ολοκληρώσει ως το Νοέμβριο την κατασκευή ενός φράκτη, μήκους 170 χιλιομέτρων και ύψους 3,5 μέτρων ώστε να εμποδίσει τους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφος της.

Η κατασκευή του φράκτη έχει προκαλέσει, μάλιστα, τις έντονες αντιδράσεις του Βελιγραδίου αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Για την ώρα, χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονται σε πάρκα και πλατείες της σερβικής πρωτεύουσες και σε πόλεις κοντά στα σύνορα, όπως η Σουμπότιτσα, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να περάσουν στην Ουγγαρία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.