Ειδησεογραφικό site

Εθελοντές πυροσβέστες: «Καίγονται» για να μας σώσουν χωρίς αμοιβή

788

Της Μαρίας Καστρινάκη

Την ώρα που οι ελλείψεις σε πόρους, υλικό και προσωπικό στην πυροσβεστική υπηρεσία είναι τεράστιες, πόσο μάλλον ενόψει καλοκαιριού, υπάρχει μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων που μάχονται με κίνδυνο της ζωής τους, για να προστατέψουν τον συνάνθρωπο και τα δάση της Ελλάδας. Ο λόγος για τους εθελοντές πυροσβέστες, η δράση των οποίων μνημονεύεται όλο και περισσότερο, ενώ με τα χρόνια όλο και αυξάνεται.

Αρκετοί εξ αυτών αποφάσισαν να ασχοληθούν εθελοντικά με την πυρόσβεση και την πυροπροστασία, όταν έζησαν από κοντά την πύρινη λαίλαπα. Όταν είδαν το σπίτι ή το χωριό τους να καίγεται και να καταστρέφεται από τη μανία της φωτιάς. Υπάρχουν εθελοντές που θυσιάζουν όλο το καλοκαίρι τους και δεν πάνε διακοπές γιατί επιλέγουν να συνεισφέρουν στη φύση και στον συνάνθρωπο. Αρκετοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εργασία τους, όταν αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν άρον άρον για να μεταβούν σε κάποιο πύρινο μέτωπο. Και όλα αυτά, χωρίς να έχουν το παραμικρό οικονομικό όφελος. Αντίθετα πολλές φορές βάζουν οι ίδιοι το χέρι τους βαθιά στην τσέπη. Όλοι έχουν ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλες εθελοντικές δράσεις.

2.000 ΑΤΟΜΑ 18-55 ΕΤΩΝ

O θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη καθιερώθηκε νομικά στη χώρα μας το 1991. Σκοπός τους είναι να υποβοηθούν το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας εάν αυτό απαιτηθεί και ζητηθεί. Παράλληλα όμως οι εθελοντές πυροσβέστες καλούνται να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε κατοίκους περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Στη χώρα μας σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 2. 000 εθελοντές, άνδρες αλλά και γυναίκες. Την ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη μπορούν να αποκτήσουν Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία, και έχουν ηλικία 18-55 ετών.

120 ΩΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι εθελοντές πυροσβέστες διακρίνονται, ανάλογα με τα προσόντα τους, σε δύο κατηγορίες προσωπικού. Στους μάχιμους εθελοντές πυροσβέστες και στους οδηγούς-χειριστές πυροσβεστικών οχημάτων και μηχανημάτων. Το πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης έχει διάρκεια 120 ώρες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Στους επιτυχόντες χορηγείται πιστοποίηση εκπαίδευσης εθελοντή πυροσβέστη. Ακολούθως εγγράφονται στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντών Πυροσβεστών, παραλαμβάνουν το Ειδικό Δελτίο Εθελοντή Πυροσβέστη και αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους στις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι εθελοντές συμμετέχουν σε ασκήσεις προετοιμασίας και ετοιμότητας που διοργανώνει το Πυροσβεστικό Σώμα όπως και σε όλα τα συμβάντα, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, μαζί με τους επαγγελματίες πυροσβέστες. Σε αστικές και δασικές πυρκαγιές, σε διασώσεις, τροχαία, πλημμύρες, σεισμούς και γενικά στην αποστολή και το έργο του ΠΣ. Αποτελούν τμήμα της οργανικής-μάχιμης δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος και αποδεικνύουν αθόρυβα και καθημερινά με το έργο τους, τον σκοπό της αποστολής τους σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.

ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»

Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Σεραφείμ Τσιουγκρής πρόεδρος σήμερα της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 1999 που κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα ως εθελοντής βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης υπηρετώντας με αυταπάρνηση την ασφάλεια και τη ζωή του πολίτη.

Μιλώντας στο «Καρφί» μας τονίζει πως πέρα από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής πυροσβέστης, θα πρέπει να έχει όρεξη και διάθεση να προσφέρει, καθώς πρόκειται για έναν εθελοντισμό με κάποιες ιδιαιτερότητες. «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές, με περιουσίες, πυρκαγιές, τροχαία ατυχήματα και όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του πυροσβεστικού σώματος. Η συνδρομή των εθελοντών πυροσβεστών σε κάθε φυσική καταστροφή είναι ανεκτίμητη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το ευχαριστώ που ακούς όταν βοηθάς να σωθεί ένα δάσος ή η περιουσία ενός ανθρώπου. Είναι εξαιρετικά συγκινητικό! Όσο δύσκολη και να είναι μια φωτιά, ένα είναι σίγουρο: Έχει αρχή και τέλος. Και οι εθελοντές πυροσβέστες παντού καταβάλουν κάθε δυνατή και αδύνατη προσπάθεια για να επισπεύσουν αυτό το τέλος».

Όπως τονίζει, τα μοναδικά όπλα των εθελοντών είναι ο αλτρουισμός, το θάρρος και η αγάπη για τη ζωή. Το μόνο που ζητούν από την πολιτεία είναι να δει λίγο πιο σοβαρά και με υπευθυνότητα το θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη και έμπρακτα να τον στηρίξει με τη δημιουργία εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων.

 «Το κόστος φτάνει τα 1.500 ευρώ»

Ο κ. Σεραφείμ Τσιουγκρής υποστηρίζει πως οι εθελοντές πυροσβέστες σε κάθε τους επέμβαση είναι «γυμνοί» από τον απαραίτητο εξοπλισμό, κάτι για το οποίο ζητούν εδώ και αρκετά χρόνια να ληφθεί μέριμνα. «Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς να έχουμε τα βασικά εργαλεία για τη δουλειά μας. Οι εθελοντές πυροσβέστες έχουμε τεράστιες ανάγκες σε μέσα ατομικής προστασίας. Ενώ είναι υποχρέωση της πολιτείας να μας παρέχει τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό αναγκαζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια να πληρώνουμε οι ίδιοι για αυτόν».

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος των εθελοντών, το κόστος για τον πλήρη εξοπλισμό κάθε εθελοντή πυροσβέστη φθάνει τα 1. 500 ευρώ! «Το γεγονός αυτό είναι αποτρεπτικό για κάποιον ο οποίος θέλει να προσφέρει. Πολλοί είναι οι εθελοντές που δε μπορούν να διαθέσουν αυτό το ποσό και έτσι δραστηριοποιούνται απλά σε κάποιο σταθμό μας χωρίς να προσφέρουν όμως ουσιαστικό έργο που τόσο έχουμε ανάγκη. Και το πρόβλημα αυτό, δεν είναι τωρινό. Συμβαίνει πολλά χρόνια και παρά τις διαμαρτυρίες μας δεν έχει δοθεί λύση.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ξεκάθαρα- προεκλογικά ότι το θέμα “μέσα ατομικής προστασίας” θα λυθεί. Περιμένουμε αυτή τη φορά επιτέλους να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα!»

Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος

Πειραιώς 31, Αθήνα ΤΚ 105 53

Τηλ: 213 2158247, 698 0360855/6

Website: www.vfu.gr

E-mail: [email protected]

Τα σχόλια είναι κλειστά.