Ειδησεογραφικό site

Δραματικές ώρες – Η κρισιμότερη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα – Τρία σενάρια που εξετάζουν οι Βρυξέλλες για την επόμενη ημέρα

54

Να αποκαταστήσει την επικοινωνία με τους εταίρους και δανειστές, ώστε να έχει πλήρη αντίληψη των διαθέσεών τους και να προετοιμαστεί για τη μεγάλη δοκιμασία της αποψινής βραδιάς, επιχειρεί από το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη Σύνοδο που ξεκινά στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).
Η πλέον κρίσιμη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται απόψε στις Βρυξέλλες (7 ώρα Ελλάδας) και όλα δείχνουν ότι θα είναι μία αδυσώπητη κόντρα μέχρις εσχάτων: Σχεδόν όλοι παραδέχονται ότι αυτή η σύνοδος ή θα βγάλει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη και να πετύχει ό,τι δεν πέτυχαν πολλές άλλες επί ένα πεντάμηνο, – έστω να ανοίξει καθαρά το δρόμο προς μία συμφωνία – ή θα οδηγήσει τα πράγματα σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο, πίσω από το οποίο μπορεί να κρύβεται ακόμη και η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Το τελευταίο διαψεύδεται ως σενάριο από τους περισσότερους και επίσης αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες είναι πλέον εμποτισμένη από αυτόν τον κίνδυνο.

Ο κ. Τσίπρας κάνει ό,τι μπορεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συγκλίσεων, μετά τη βόμβα του θριαμβευτικού ΟΧΙ την Κυριακή. Γνωρίζει ότι η απρόσμενα θεαματική νίκη του στο δημοψήφισμα έχει πέσει σαν αλάτι στην πληγή των σχέσεών του με τους ευρωπαίους παράγοντες, αλλά επιδιώκει να αξιοποιήσει την λαϊκή εντολή όχι για να εκβιάσει, αλλά για να πείσει για την ανάγκη μίας έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους.

Γι’ αυτό και έκανε συγκεκριμένες κινήσεις:

Πρώτον συγκάλεσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και κατέληξε σε ένα κοινά συμφωνημένο πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινείται μία συμφωνία. Στο μέτωπο αυτό εντάχθηκαν η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι ο πρωθυπουργός ρίχνει ενωτικές γέφυρες προς τις δυνάμεις του «Ναι» και διαβεβαιώνει ότι στόχος του είναι η παραμονή στην ευρωζώνη με την επιδίωξη συμφωνίας.

Δεύτερον, απομάκρυνε τον «θιασώτη της ρήξης» Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών και τοποθέτησε τον μετριοπαθή Ευκλείδη Τσκαλώτο, ο οποίος πάντως δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί μία μη βιώσιμη συμφωνία.

Τρίτον, επικοινώνησε με ηγέτες (Μέρκελ κ.α.) και παράγοντες (τον Ντράγκι της ΕΚΤ και την Λαγκάρντ του ΔΝΤ) προκειμένου να ξαναβρεί το νήμα της επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Δέχθηκε με ικανοποίηση την δήλωση του Ολάντ και της Μέρκελ από το Παρίσι ότι οι εταίροι περιμένουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Την ίδια ώρα πάντως ο κλοιός σφίγγει γύρω από την ελληνική κυβέρνηση: Η ΕΚΤ δεν αύξησε τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες – τουναντίον μεγάλωσε το κούρεμα στα ελληνικά ενέχυρα -, όπερ σημαίνει ότι η ρευστότητα στο σύστημα τελειώνει τις αμέσως επόμενες ημέρες και η προοπτική ανοίγματος των πιστωτικών ιδρυμάτων απομακρύνεται. Άρα με δεδομένη την καθυστέρηση στην πληρωμή του ΔΝΤ (έληξε από τις 30 Ιουνίου), τη δόση προς την ΕΚΤ στις 19 Ιουλίου, τις εσωτερικές υποχρεώσεις (μισθοί και συντάξεις στο μέσο του μήνα) και την οικονομία να έχει παραλύσει εξαιτίας της μη λειτουργίας των τραπεζών, ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα.

Επιπλέον βαρύ είναι το κλίμα μεταξύ των εταίρων και δανειστών. Η σκληρή ομάδα Σόιμπλε ζητεί αυστηρότερο πρόγραμμα για ένα νέο πακέτο δανείων προς την Ελλάδα, ενώ και άλλοι παράγοντες καλούν την Αθήνα να αποδεχθεί τους όρους τους.

Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι οι εταίροι δεν θα επιμείνουν σε μία αδιέξοδο συμφωνία. Εκτιμά ότι το OXI στο δημοψήφισμα της Κυριακής μπορεί να λειτουργήσει ως αφύπνιση για την Μέρκελ, υπό την έννοια ότι εάν συνεχίσει την πίεση τότε θα απελευθερώσει ένα ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα, που υπάρχει στην Ελλάδα και παντού, ενώ έχει την ευκαιρία να το ενσωματώσει με μία έντιμη συμφωνία.

Τα τρία σενάρια που θα εξετασθούν στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρουσιάσουν στους δανειστές τη νέα πρόταση της Ελλάδας για συμφωνία, με τους τελευταίους να εξετάζουν τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Πρόκειται για:

  • Νέο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
  • Παράλληλο νόμισμα
  • Ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ

Οπως γράφει και η «Καθημερινή», στις Βρυξέλλες μετά το ηχηρό «Οχι» του ελληνικού δημοψηφίσματος οι εταίροι εξετάζουν αυτά τα τρία σενάρια, αφού πλέον συζητείται ανοιχτά και εξετάζεται πόσο θα στοίχιζε πολιτικά και οικονομικά η διάσωση ή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ποιες συνέπειες θα είχε.

Πρώτο σενάριο: Ενα νέο πρόγραμμα που θα απαιτούσε πολύ μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, πολύ μεγαλύτερες και από την τελευταία πρόταση Γιούνκερ. Ωστόσο είναι το πιο ακριβό απ’ όλα, καθώς απαιτεί κάλυψη ελλειμμάτων, επιστροφή του εσωτερικού δανεισμού που έκανε τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό είναι αμφίβολο εάν θα περάσει αρχικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και αν υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί.
Δεύτερο σενάριο: Εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, κυρίως μέσω των υποσχετικών IOUs, κάτι που θα ήταν ουσιαστικά το πρώτο βήμα εξόδου από τη νομισματική ένωση. Επιπλέον θα πρόκειται για κάτι εντελώς υβριδικό στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται ένα πολύ οργανωμένο κράτος και μία πάρα πολύ καλή τεχνική προεργασία.
Τρίτο σενάριο: Ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ. Με το κλίμα μετά το δημοψήφισμα να έχει βαρύνει ιδιαίτερα, με αισθήματα θυμού να εκφράζονται πλέον στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την αξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα να βρίσκεται στο ναδίρ, 16 από τα 18 υπόλοιπα μέλη φαίνεται να είναι υπέρ του τρίτου σεναρίου, δηλαδή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Τα μόνο δύο μέλη που είναι εναντίον αυτής της τρίτης λύσης είναι η Γαλλία και η Κύπρος, με το Παρίσι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, να αμφιταλαντεύεται.
Το σενάριο αυτό προβλέπει μικρή χρηματοδότηση, κυρίως για την κάλυψη εισαγωγών βασικών ειδών (balance payment facility), προκειμένου να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση, πιθανόν και κάποια στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, η Ελλάδα θα καλύπτει μόνη της τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ένα σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ένα μέρος του ελλείμματος του ισοζυγίου.

Bild: Η Ελλάδα είναι μια ανάσα από την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος

Αυτή τη φορά η… βόμβα ήρθε από επίσημα -και μάλιστα γερμανικά- χείλη. Από τον επίτροπο Γκίντερ Ετινγκερ, που είπε μιλώντας στην εφημερίδα Bild ότι η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα από την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος.
«Μια αφερέγγυα χώρα όπως η Ελλάδα, που ξεκινά τη χρήση παράλληλου νομίσματος, δεν έχει σίγουρα καμία θέση στην ευρωζώνη. Η κατάσταση είναι πολύ περίεργη. Η Ελλάδα, αν και είναι μέλος της Νομισματικής Ένωσης, αυτή τη στιγμή δεν έχει καθόλου ευρώ», σημείωσε ο Γερμανός επίτροπος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Ο Ετινγκερ εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν θα παραμένει για πολύ καιρό ακόμη μέλος της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πληρωθούν από εδώ και πέρα μισθοί, συντάξεις και λογαριασμοί.

Όπως επισημαίνει, πλέον οι πληρωμές λόγω έλλειψης ρευστού αναγκαστικά θα γίνονται με γραμμάτια.

Το Spiegel αποθεώνει τον Τσίπρα: Από πρωθυπουργός έγινε ηγέτης!

Το παράδοξο της Ελλάδας: Στις τράπεζες τα χρήματα τελειώνουν, όμως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του. Με μια νέα στρατηγική θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Για πρώτη φορά από τότε που εξελέγη πρωθυπουργός ο Τσίπρας αποφάσισε να γίνει ηγέτης και όχι απλώς ο πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, τονίζει το περιοδικό.

Πρόκειται για μια περίεργη κατάσταση: τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες τελειώνουν και παρόλα αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο το 61,3% των Ελλήνων συμφώνησε με την πορεία που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, τον ενίσχυσε, εκτιμά το Spiegel.

Μεγάλο βήμα του Έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό και την απόφασή του να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και να επιλέξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο διορισμός του, σημειώνει το Spiegel, είναι ένα σημάδι ότι ο Τσίπρας επιθυμούσε στη θέση αυτή έναν άνθρωπο που τα πάει καλά με την Ευρώπη.

Παράλληλα, εκτιμά το περιοδικό, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και με την αντιπολίτευση. Και οι υπόλοιποι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμφανίζονται έτοιμοι να συνεργαστούν, όπως απέδειξε η χθεσινή τους συνάντηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Παρ’ όλα αυτά, προειδοποιεί το Spiegel, η χαρά του Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να μη διαρκέσει πολύ, καθώς εκτιμά ότι η τύχη του εξαρτάται από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν οι πιστωτές της την Ελλάδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.