Ειδησεογραφικό site

Δραματικές ώρες: Η Βουλή αποφασίζει για το δημοψήφισμα-Στις 12 η συζήτηση, στις 7 η ψηφοφορία

46

 

vouliΣτη Βουλή μεταφέρεται το μεσημέρι το δραματικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής όπου ανακοίνωσε ότι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, με διακύβευμα την αποδοχή ή όχι των μέτρων που προτείνουν οι Θεσμοι για την Ελλάδα.

Στις 12 το μεσημέρι, όπως ανακοινώθηκε από τη Βουλή, θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια τους Βουλής προκειμένου να επικυρωθεί η απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα.

Η ψηφοφορία σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, αφού δηλαδή θα έχει συγκληθεί το Eurogroup το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.

Πώς φτάσαμε στην απόφαση

Η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ελήφθη μετά από ένα υπουργικό συμβούλιο που ξεκίνησε σαν κυβερνητικό λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής μετά, δηλαδή, την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.

Μετά τις 11 το βράδυ όμως τα πράγματα πήραν ραγδαία τροπή καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκαν όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί.

Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν πως στο τραπέζι έπεσαν όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και αυτό των πρόωρων εκλογών αλλά τελικά προκρίθηκε η απόφαση για δημοψήφισμα.

Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση μεταθέτει στους πολίτες την απόφαση για τα μέτρα, την ώρα που είναι άγνωστο τι θα γίνει με την προθεσμία της 30ης Ιουνίου για τον ELA αλλά και τη δόση του ΔΝΤ που πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός στους πολίτες για το δημοψήφισμα ήταν «ναι» ή «όχι» στα μέτρα που προτείνουν οι θεσμοί, με τον πρωθυπουργό να ζητά μια περήφανη απάντηση από τους πολίτες αλλά και να δεσμεύεται πως θα σεβαστεί απόλυτα την όποια ετυμηγορία του λαού.

Άγνωστο παραμένει, πάντως, το κατά πόσο είναι «νόμιμη»η προκήρυξη δημοψηφίσματος εντός επτά ημερών, την ώρα που ουδείς ακόμη γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση των θεσμών.

Πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από τον Νίκο Βούτση όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σε δηλώσεις τους όλοι οι υπουργοί εξερχόμενοι του Μαξίμου ήταν σαφείς υπέρ του «όχι» με τον κ. Κατρούγκαλο να διευκρινίζει πως το ερώτημα δεν αφορά στο «ευρώ ή δραχμή», αλλά στη συμφωνία έτσι όπως την προτείνουν οι δανειστές.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Νίκου Παππά ο οποίος είπε πως σήμερα είναι μια πολύ καλή νύχτα, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην παίξουν με το κοινό νόμισμα της Ευρώπης.
Καλούμε να ακουμπήσουν όλοι τα πολιτικά επιχειρήματα στο τραπέζι και να μην παίζουν με τα νεύρα και τις καταθέσεις των πολιτών.

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα την πόρτα του Μαξίμου πέρασε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν αυτή που μαζί με τον πρωθυπουργού αποχώρησαν τελευταίοι από το Μαξίμου λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το μήνυμα είχε σταλεί προς τους δανειστές λίγο πριν την έναρξη του κυβερνητικού συμβουλίου της Παρασκευής όταν κυβερνητικές πηγές έλεγαν «το επικοινωνιακό game is over» «απαντώντας» εμμέσως στην ατάκα «the game is over» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η πρότασή τους είναι ένα σκληρό Μνημόνιο, που προβλέπει σκληρά μέτρα, υψηλό ΦΠΑ και άλλα, έλεγαν από την κυβέρνηση και κατέληγαν δίνοντας το στίγμα πως «όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική». 

Τα σχόλια είναι κλειστά.