Ειδησεογραφικό site

ΔΝΤ: Μόνο δύο Έλληνες δημοσιογράφοι μετείχαν στις υποτροφίες που δώσαμε

28

Μόνο δύο Έλληνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι πάντως δεν κατονομάζονται, συμμετείχαν στα προγράμματα υποτροφιών του ΔΝΤ, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή του Οργανισμού, στον υφυπουργό Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ.

Ο κ. Κουίκ στην δήλωσή του αναφέρει ότι» περιμένει από την ΕΣΗΕΑ ή την ΠΟΕΣΥ ή οποιονδήποτε άλλο φορέα να γνωστοποιήσει αν υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΔΝΤ για αυτά τα ταξίδια «υποτροφίας» με ανοικτή συμμετοχή για όλους τους δημοσιογράφους ή, τελικά, έγινε επιλογή με άλλες διαδικασίες». Καλεί δε τους δύο δημοσιογράφους που συμμετείχαν να δώσουν μόνοι τους τα ονόματά τους διαφορετικά αναφέρει ότι θα απευθυνθεί ξανά στο ΔΝΤ.
Κατόπιν τούτου η υπόθεση παίρνει την πραγματική της διάσταση και καταδεικνύεται ότι ήταν ανυπόστατα τα δημοσιεύματα περιθωριακής εφημερίδας που ενέπλεξε γνωστούς Έλληνες δημοσιογράφους. Το θέμα είχε ανακινηθεί μετά τα όσα είπε στη Βουλή ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Η απαντητητική επιστολή του υπευθύνου του ΔΝΤ κ. Τζέρυ Ράις στον υφυπουργός Επικρατείας έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την από 18 Ιουνίου επιστολή σας. Σε απάντηση του άμεσου ερωτήματός σας μπορώ να σας πω ότι το ΔΝΤ δεν έχει ποτέ διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για Έλληνες δημοσιογράφους. Επί της ευκαιρίας του ερωτήματός σας όμως, θα ήθελα να σας δώσω μια πιο διευρυμένη απάντηση:

Από το 2006, το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ένα πρόγραμμα υποτροφιών που προσφέρει σε μικρές ομάδες δημοσιογράφων που προέρχονται κυρίως από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και από χώρες με αναδυόμενη οικονομία, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις Εαρινές και Ετήσιες Συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το πρόγραμμα παρέχει μια ευκαιρία για τους δημοσιογράφους – που κατά κανόνα δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν αυτές τις συναντήσεις – να καλύψουν αυτές τις σημαντικές οικονομικές συζητήσεις και να συναντήσουν τους ηγετικούς διαμορφωτές της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής παγκοσμίως. Σε μερικές περιπτώσεις, το πρόγραμμα έχει επεκταθεί έτσι, ώστε να συμπεριλαμβάνει συμμετέχοντες από χώρες υψηλότερου εισοδήματος, που μπορεί όμως να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή να έχουν δεχθεί τη στήριξη του Προγράμματος του ΔΝΤ.

Από το 2006, περίπου 300 δημοσιογράφοι από 90 χώρες έχουν προσκληθεί και έχουν παρακολουθήσει τις Ετήσιες και Εαρινές Συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της σχεδόν 10ετούς περιόδου, υπήρξαν μόνο 2 δημοσιογράφοι από την Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες με την ανωτέρω υποτροφία έχουν ακριβώς το ίδιο καθεστώς με οποιοδήποτε άλλο μέλος του Τύπου που καλύπτει τις Συναντήσεις, την ίδια πρόσβαση, περιορισμούς και εργασία στο Κέντρο Πολυμέσων.

Ελπίζω ότι αυτή η πληροφορία να είναι χρήσιμη.

Ειλικρινά δικός σας,

Gerry Rice

Διευθυντής Τμήματος Επικοινωνίας, ΔΝΤ»

Τα σχόλια είναι κλειστά.