Ειδησεογραφικό site

Διυπουργική σήμερα για ενέργεια, κόκκινα δάνεια και γραφειοκρατία

42

Ευρεία σύσκεψη για τα θέματα της βιομηχανίας, ενεργειακού κόστους, διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα, ενώ για την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανία υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδια.

Για το ενεργειακό κόστος, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ που προβλέπουν μειώσεις για τις βιομηχανίες οι οποίες ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, ακολούθησαν οι αποφάσεις για μειώσεις έως 3,4% στα τιμολόγια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ισχύουν από την περασμένη Παρασκευή, 25 Ιουλίου). Την Παρασκευή επίσης κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επιστροφή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέρους της αύξησης στα βιομηχανικά τιμολόγια που οφείλεται στην άνοδο της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Η τροπολογία κατατέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν. Δένδια και Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής Ιω. Μανιάτη, αφού εξασφαλίσθηκε η σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα εξειδικεύει τους δικαιούχους και τη διαδικασία επιστροφής.

Εκκρεμεί ωστόσο η οριστικοποίηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έχει ζητήσει την εξαίρεση της βιομηχανίας από ενδεχόμενη αύξηση των τελών ΥΚΩ, ενώ αίτημα του ΣΕΒ αποτελεί η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ενέργειας.

Για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, τον Μάιο ψηφίστηκε σχετικός νόμος (4262/2014) που αφορά Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Βιομηχανίες, Εξορυκτική Δραστηριότητα, Τουριστικές εγκαταστάσεις, Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κ.α. Εκκρεμεί η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων και αποφάσεων που προβλέπονται στον νόμο. Ειδικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του ΣΕΒ.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα «κόκκινα» δάνεια, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενεργοποίηση μέχρι το φθινόπωρο νέας ρύθμισης που θα αφορά το σύνολο του ιδιωτικού χρέους (δηλ. προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) και θα αποσκοπεί στη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

Όπως έχουν επισημάνει αρμόδιες πηγές, η ρύθμιση δεν θα επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, θα προϋποθέτει τη συμμετοχή των μετόχων με οικονομική επιφάνεια και θα στηρίζει επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο «κόκκινο» λόγω της κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης. Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η επιδότηση επιτοκίου για υφιστάμενα δάνεια με χρήση κοινοτικών κονδυλίων, εφόσον επιτραπεί από την ΕΕ. Το θέμα έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδιας την Παρασκευή στη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (Michel Sapin).

Από την πλευρά τού ΣΕΒ επισημαίνεται η ανάγκη αφενός να προχωρήσουν γρήγορα οι σχετικές παρεμβάσεις, αφετέρου να μην υπάρξει νόθευση του ανταγωνισμού σε βάρος των επιχειρήσεων που εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.