Ειδησεογραφικό site

Διγλωσσία της κυβέρνησης για τα ΜΗΣΥΦΑ – Ποιος λέει ψέμματα; Ο Κουρουμπλής στους φαρμακοποιούς ή η κυβέρνηση στους δανειστές;

20

Διγλωσσία χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Ένα 24ωρο μετά την κατάθεση της 47σέλιδης ελληνικής πρότασης στους θεσμούς, στο πλαίσιο της οποίας  η κυβέρνηση δεσμεύεται να ανοίξει το δίκτυο διανομής των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός των φαρμακείων, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συνέχισε να επικαλείται τις προεκλογικές εξαγγελίες της παράταξής του, αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνουν στα 11.000 φαρμακεία της επικράτειας, «που αποτελούν ένα υπερπλήρες δίκτυο διανομής».

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει ο χώρος πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, την Πέμπτη κατά την πρώτη (!) συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους διαπιστευμένους υγειονομικούς συντάκτες στη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του στην Αριστοτέλους.

Μάλιστα, υπογράμμισε, κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα της απελευθέρωσης της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ πως υπάρχουν 11.000 φαρμακεία στη χώρα, αριθμός επαρκής για να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση είχε δηλώσει γραπτώς ότι δεσμεύεται να προωθήσει το άνοιγμα του δικτύου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε στους θεσμούς, αναφέρεται ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τα ΜΗΣΥΦΑ θα μπορούν να πωλούνται και σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ μάρκετ αλλά παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι η απελευθέρωση των σημείων πώλησης ΜΗΣΥΦΑ ήταν μια από τις «κόκκινες γραμμές» που έθεταν οι φαρμακοποιοί στην προηγούμενη κυβέρνηση αξιώνοντας την πώλησή τους μόνο από τα φαρμακεία. Η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ χαρακτηριζόταν -και χαρακτηρίζεται- από τους φαρμακοποιούς Δούρειος Ίππος για την άλωση και τη διάλυση του ελληνικού φαρμακείου και αποτέλεσε θέμα σφοδρής αντιπαράθεσης του κλάδου με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και με τους υπουργούς Υγείας που συντάσσονταν μαζί του.

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR.

Τα σχόλια είναι κλειστά.