Ειδησεογραφικό site

«Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν» – Διαψεύδει ο Σόιμπλε το δημοσίευμα για την «εξάμηνη παράταση» στην Ελλάδα

45

Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν (then that’s it) δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για την σύνοδο της G20.

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως την Τετάρτη στο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα αναμένει να ακούσει κάτι «δεσμευτικό από την Αθήνα».

Διαψεύδει ο Σόιμπλε το δημοσίευμα για την «εξάμηνη παράταση» στην Ελλάδα

Λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησε το σενάριο πως η Κομισιόν πρόκειται να «προσφέρει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του αυριανού Eurogroup εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το διαψεύδει.

Σύμφωνα με τον πρακτορείο Bloomberg, ο κύριος Σόιμπλε δήλωσε πως τα δημοσιεύματα που βασίζονται στις πληροφορίες αυτές είναι «λάθος».

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κύριος Σόιμπλε, που μίλησε στους δημοσιογράφους κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G20 στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως εάν η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, τότε «όλα έχουν τελειώσει» και πως περιμένει να ακούσει κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα την Τετάρτη.

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κανείς δεν ανάγκασε την Ελλάδα να δεχτεί το υφιστάμενο πρόγραμμα, αλλά και ότι θεωρεί τον Ελληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, έναν «πολιτισμένο άνθρωπο».

Πρόσθεσε ακόμα πως το Eurogroup δεν θα διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα στην αυριανή συνεδρίαση. «Έχουμε ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα την Τρίτη το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επρόκειτο να καταθέσει σχέδιο εξάμηνης παράτασης για την Ελλάδα, αλλά και την αναδιοργάνωση της τρόικας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο του Deustche Boerse, η Επιτροπή θα προτείνει μειωμένο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, στο ύψος του 1,5% έως 2%, ενώ στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ξανά ως εχέγγυα (collaterals) τα ελληνικά ομόλογα εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.