Ειδησεογραφικό site

Διαγνωστικά κέντρα προς ΕΟΠΥΥ: Ναι στο πλαφόν των εξετάσεων!

121

Πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καταθέτει στον Οργανισμό με ανοιχτή επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), εκτιμώντας ότι με αυτήν θα ωφεληθούν οι πολίτες ενώ παράλληλα θα βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΙΔΙΚ, τίθεται ως βάση υπολογισμού του ετήσιου ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου (plafond) διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων ανά πάροχο το έτος 2012 με το σκεπτικό ότι «η χρονιά αυτή είναι το πρώτο έτος λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με συνέπεια να προσεγγίζουν οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, αφού οι κακόβουλοι πάροχοι μη γνωρίζοντας ακόμη τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ ήσαν πολύ συγκρατημένοι όσον αφορά την προκλητή ζήτηση και γενικότερα την παραβατική συμπεριφορά».

Οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων ζητούν από το υπουργείο υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να αναγνωρίσουν ότι «από την αρχή του τρέχοντος έτους  υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου τα εργαστηριακά τμήματα του ΠΕΔΥ με συνέπεια όλοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού να πραγματοποιούν τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις που τους συνταγογραφούν οι παραπέμπτοντες κλινικοί (θεράποντες) ιατροί στους ιδιώτες παρόχους (διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια».

Επισημαίνουν δε ότι τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο με  εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων/πράξεων (guidelines) στους κλινικούς γιατρούς και με τον ορισμό μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού συνταγογραφούμενων εξετάσεων («κόφτες») για κάθε κλινική ειδικότητα, περιορίζεται σημαντικά η σπατάλη των μη αναγκαίων διαγνωστικών εξετάσεων, γεγονός που επιτρέπει «τη δίκαιη αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ  στον κωδικό των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων από εσωτερική ανακατανομή των πόρων του Οργανισμού».

Τι ισχύει σήμερα για το πλαφόν στις εξετάσεις

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη έχει κατανεμηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις ανά νομό και ανά πάροχο, δηλαδή ανά διαγνωστικό κέντρο ή γιατρό. Η κατανομή του ποσού γίνεται με βάση τον πληθυσμό και τις ανάγκες αλλά και με τις διενεργηθείσες εξετάσεις του κάθε παρόχου το προηγούμενο έτος.

Έτσι, σύμφωνα με τον πίνακα που περιλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση η Αττική «πιστώνεται» από τον ΕΟΠΥΥ με 106, 8 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, ο νομός Θεσσαλονίκης με 31 εκατ. ευρώ, ο νομός Αχαΐας με 8,6 εκατ. ευρώ, ο νομός Ηρακλείου με 8,5 εκατ. ευρώ και ο νομός Λάρισας με 7,9 εκατ. ευρώ. Την πρώτη δεκάδα με τους νομούς που παίρνουν σημαντικό μερίδιο από το κονδύλι για τις εξετάσεις συμπληρώνουν οι νομοί Ευβοίας (5,8 εκατ. ευρώ), Αιτωλοακαρνανίας (5,8 εκατ. ευρώ), Μαγνησίας (5,6 εκατ. ευρώ), Δωδεκανήσου (5,3 εκατ. ευρώ) και Σερρών (4,9 εκατ. ευρώ).

Το κονδύλι για τις εξετάσεις που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ σε κάθε νομό θα κατανεμηθεί σε 12 μηνιαίες «δόσεις» στα διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και γιατρούς που διαθέτει, με βάση τις  εξετάσεις που είχε κάθε πάροχος πραγματοποιήσει το 2013. Εάν ο πάροχος συμπληρώνει το πλαφόν του ποσού που του αναλογεί πριν από το τέλος του μήνα θα μπορεί να ζητεί την πληρωμή των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαθέσιμο διαγνωστικό κέντρο. Επισημαίνεται ωστόσο στην υπουργική απόφαση ότι ο ασφαλισμένος θα μπορεί να κάνει την εξέταση δωρεάν στα νοσοκομεία και τις άλλες δημόσιες δομές υγείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.