Ειδησεογραφικό site

Δημοσκόπηση: 7 στους 10 θέλουν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατιας από το λαό

28

Υπέρ της απευθείας εκλογής από το λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε το 74% των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που παρουσιάστηκε σε ημερίδα της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 64% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα δεν νομιμοποιείται να προκαλεί εθνικές εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο ένα ποσοστό 21% συμφωνεί με την εκλογή προέδρου από τη Βουλή, ενώ μόλις το 36% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι τα κόμματα νομιμοποιούνται να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου.

Χαρακτηριστικό της κρίσης που πλήττει και τους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι το γεγονός ότι περίπου τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 42%) δεν εμπιστεύεται κανέναν θεσμό, το 22% τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 18% των Πρωθυπουργό της χώρας, το 17% το Δήμαρχο, το 14% τη Βουλή των Ελλήνων και το 6% τον Περιφερειάρχη.

Αντίστοιχα, το 39% εμπιστεύεται περισσότερο τη Δικαιοσύνη, το 35% το Στρατό, το 27% την Εκκλησία, το 15% κανέναν και το 13% την Αστυνομία, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (84%) θεωρεί ότι η κακή λειτουργία των θεσμών έφερε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και μόλις το 16% το αντίθετο (ότι δηλαδή η οικονομική κρίση έφερε και κρίση στη λειτουργία των θεσμών).

Στην ερώτηση: αν πιστεύουν ότι η συνταγματική διάταξη για εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, πρέπει να τηρείται με κάθε τρόπο, ή θα μπορεί να παρακάμπτεται με διάφορες ερμηνείες της συγκεκριμένης διάταξης, το 54% απαντά ότι πρέπει να τηρείται, το 40% να παρακάμπτεται και το 6% (Δεν γνωρίζω, Δεν απαντώ).

Σημαντική είναι και η άποψη που διατυπώνουν σ΄ότι αφορά τις πιέσεις που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για διενέργεια πρόωρων εκλογών, καθώς στο ερώτημα: αν πιστεύουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα κάνουν κακό, ή καλό στην ελληνική οικονομία, το 65% εκτιμά ότι θα κάνουν κακό, το 20% έχει αντίθετη άποψη και το 15% (ΔΓ, ΔΑ). Ακόμα, το 58% δηλώνει ότι μια δομική αναθεώρηση του Συντάγματος θα βοηθούσε στην επανεκκίνηση της χώρας, το 23% απαντά όχι και το 19 (ΔΓ, ΔΑ).

Τα σχόλια είναι κλειστά.