Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Έρχεται νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές

47

Evangelos-Venizelos

Και νέα διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχειρηματολογώντας ότι στο κόμμα εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρές αντιμνημονιακές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν πειστεί για τη στροφή και την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα.

«Επίκειται η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώστε το, κρατήστε το ηχητικό ντοκουμέντο της σημερινής συζήτησης, δεν υπάρχουν οριακές πλειοψηφίες, δεν αρκούν, θέλει μεγάλες πλειοψηφίες» είπε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκης 94,5.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε με έμφαση: «Δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι επίκειται νέα διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέσα, τώρα που μιλάμε, ισχυρές αντιμνημονιακές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν πειστεί για τη στροφή και την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα;». Και πρόσθεσε: «Δε βλέπετε πόσο δυσκολεύτηκε ακόμη και τον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Τσακαλώτο να τον πείσει να είναι υποψήφιος; Δε βλέπετε τους συμβιβασμούς που κάνει με την ομάδα των 53, με τον κ. Σακελλαρίδη, τον κ. Δρίτσα, την κα Χριστοδουλοπούλου, τον κ. Τσακαλώτο, που είναι τώρα η εσωκομματική του αντιπολίτευση;»

Αναφερόμενος στις συνεργασίες, ο κ. Βενιζέλος είπε σκωπτικά: «Δεν είπαμε να συνεργαστούμε μαζί του, αυτός θα συνεργαστεί σε τελευταία ανάλυση μαζί μας, αυτός προσχώρησε στη λογική μας, σε αυτή την πολιτική γραμμή».

Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των κομμάτων: «Εάν είχαμε κάνει αυτή την προσπάθεια όλοι μαζί από το 2010, εάν από το 2010 είχε υπάρξει μία στοιχειώδης συστράτευση, θα είχαμε τελειώσει πολύ πιο γρήγορα με τον βραχνά του μνημονίου» υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος. «Αυτό το οποίο τώρα το κοπανάει ο κ. Τσίπρας εκ των υστέρων στο κεφάλι του κ. Λαφαζάνη, λες και το πρόβλημα είναι ο διάλογος Τσίπρα-Λαφαζάνη επί του θέματος αυτού, είναι αυτό που λέγαμε εμείς και το απέρριπτε μετά βδελυγμίας ο κ. Τσίπρας και όλοι οι άλλοι αντιμνημονιακοί πολιτικοί ηγέτες επί πέντε ολόκληρα χρόνια».

Οπως είπε «πρέπει να συνεχιστεί αυτό που ήδη έγινε στην προηγούμενη Βουλή. Από τον Ιούλιο και μετά, επειδή διασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κι επειδή ούτως ή άλλως έγινε η μεγάλη στροφή- ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ έφερε το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν υπήρχε κανένας λόγος να επιβαρύνει τη χώρα – οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης ψήφισαν αυτό που έφερε ο κ. Τσίπρας όχι γιατί ήταν το καλύτερο, αλλά γιατί ήταν αναγκαίο και αναπόφευκτο».

Χαρακτήρισε «πραγματικά περίεργο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι αυτό που επιτεύχθηκε στην προηγούμενη Βουλή, δεν πρέπει να συνεχιστεί τώρα. Ότι από κει που χρειάστηκε να συμπράξουν πέντε πολιτικά κόμματα, τώρα ένα κόμμα, για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει «διεκδικώ την αυτοδυναμία ή θα επαναλάβω το σχήμα της συνεργασίας με τον κ. Καμμένο», ένα σχήμα αξιακά ετερόκλητο, ιδεολογικά και πολιτικά ετερόκλητο και ανεπαρκές βέβαια, διότι φάνηκε ότι χρειάζονται πολύ μεγάλες συνεργασίες και συσπειρώσεις».

Ο Ευ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι «όλο αυτό το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα εμφανίζεται ως κόμμα εξουσίας, ακόμη και η διάσπαση της Λαϊκής Ενότητας, προέρχονται από τη μήτρα του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν είναι προϊόντα διάσπασης του ΚΚΕ μετά το 1990 – δηλαδή μετά το λεγόμενο βρώμικο ΄89 και τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία».

Απαντώντας στον χαρακτηρισμό «βαρίδι» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τον ίδιο, ο τ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Εμένα τώρα με κολακεύει ο κ. Τσίπρας, γιατί εγώ δεν είμαι εν ενεργεία Αρχηγός κόμματος, δε μετέχω στον πολιτικό διάλογο, δεν ήμουν στο debate, δεν παίρνω το λόγο στη Βουλή στο επίπεδο των Αρχηγών των κομμάτων. Παρόλα αυτά βλέπετε ότι υπάρχει ένα όνομα, ένα πρόσωπο που τον απασχολεί πάρα πολύ. Τι τον ενοχλεί; Τον ενοχλεί το παράδειγμά μου, ότι εγώ είμαι ένας άνθρωπος που μπήκα μπροστά και κατέθεσα τη δημοφιλία μου και την καλή μου σχέση με την κοινή γνώμη για να σωθεί η χώρα, ενώ αυτός καβάλησε το κύμα της ευκαιρίας».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο Αλέξης Τσίπρας «επί επτά μήνες τα έκανε όλα λάθος, επιβάρυνε την κατάσταση δραματικά, οδήγησε τη χώρα στο μη περαιτέρω και αναγκαστήκαμε να πάμε σε μνημόνιο για άλλα τρία χρόνια, ενώ τα προηγούμενα διάρκεσαν τεσσεράμισι».

Ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες, τόνισε: «Πρέπει να είναι όλοι μέσα. Γιατί να απαλλάξουμε τη Νέα Δημοκρατία, αν είναι δεύτερη, της ευθύνης; Και γιατί να απαλλάξουμε το ΣΥΡΙΖΑ ,αν είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτη;. Το σωστό είναι επί της αρχής ο Αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός του δεύτερου Αντιπρόεδρος και ούτω καθεξής, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης».

Σημείωσε μάλιστα την φράση του κ. Τσίπρα ότι «εγώ δε θα γίνω Βενιζέλος να γίνω Αντιπρόεδρος» για να σχολιάσει: «μα φυσικά δε θα γίνει Βενιζέλος, διότι δεν έχει την αίσθηση εθνικής ευθύνης και δημοκρατικής δεοντολογίας που έχω εγώ».

Ζήτησε ακόμη «να ακυρωθεί η αλαζονεία του διπολισμού, να ενισχυθούν οι μεσαίες δυνάμεις, πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, ώστε να εξαναγκαστούν όλοι να συνεργαστούν» και κατέληξε προειδοποιώντας: «Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός ο οποίος θα φέρει τον πλούτο τον εθνικό και την ελπίδα ξανά στον τόπο μας, το κράτος πρέπει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει αυτή τη δραστηριότητα, αλλιώς το grexit θα εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.