Ειδησεογραφικό site

Δεν θα καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ είπε ο Σταθάκης – Εκνευρισμός σε Ουάσιγκτον και Ευρώπη

46

Να μην πληρώσει τη δόση των 1,53 δισ. προς το ΔΝΤ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σκορπώντας νέα ανησυχία και εκνευρισμό σε Ουάσιγκτον και Ευρώπη, ενώ απόψε τα μεσάνυχτα λήγει και το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ερωτηθείς από τους Financial times αν αληθεύει ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει, απάντησε σωστά. Την ίδια δήλωση έκανε ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στο CNN. Και ο Β. Σόιμπλε σε δηλώσεις του στο ARD είπε πως η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει το Ταμείο, κάτι άλλωστε που υπαινίχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Οπως φαίνεται την κυβέρνηση φαίνεται να απασχολεί περισσότερο πλέον το νέο μέτωπο που άνοιξε με τους Ευρωπαίους εταίρους με αφορμή το δημοψήφισμα, καθώς οι τράπεζες στη χώρα παραμένουν κλειστές, χρόνος και χρήματα τελειώνουν, ενώ και η χώρα απειλείται να βρεθεί εκτός ευρώ.

Επιπλέον, η μη πληρωμή στο ΔΝΤ θεωρείται μικρότερο κακό από τη μη πληρωμή των 6,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και Αύγουστο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία, αν αντέξει η Ελλάδα ως τότε, θα είναι η 20ή Ιουλίου και η πληρωμή του πρώτου «ακούρευτου» ομολόγου αξίας 3,45 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ τριάντα μέρες μετά πρέπει να πληρωθεί και το δεύτερο ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

Οι συνέπειες

Σε καμία περίπτωση όμως η αθέτηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ δεν θεωρείται «παίξε-γέλασε». Εκείνο που ίσως σώζει την κατάσταση είναι πως η δόση θα βγει μεν ληξιπρόθεσμη αν δεν πληρωθεί, αλλά υπάρχει και ένα περιθώριο 30 ημερών πριν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων από πλευράς του Ταμείου.

Και ενώ ένας μήνας μπορεί να φαίνεται … αιώνας, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων και των επομένων ωρών, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος για τον οποίο έχει προειδοποιήσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος κ. Ρέγκλινγκ να ζητήσει και ο ESM ως άμεσα απαιτητά όλα τα χρήματα (140 δισ. ευρώ) που έχουν δοθεί προς την Ελλάδα.

Αν μέχρι το βράδυ πάντως δεν πληρωθεί η δόση, καθίσταται ληξιπρόθεσμη και από αύριο θα αρχίσουν να «τρέχουν» και αναδρομικά πιθανότατα, οι τόκοι υπερημερίας (από την 6η Ιουνίου που έπρεπε να είχε πληρωθεί η πρώτη από τις 4 δόσεις πριν ομαδοποιηθούν και μετατεθούν στα τέλη του μηνός).

Από την Τετάρτη, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης -κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει «τσουνάμι» αντιδράσεων και στο εσωτερικό του Ταμείου καθώς Βραζιλία και άλλα μέλη του Ταμείου έχουν εδώ χρόνια διαφωνήσει έντονα για την εμπλοκή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδος -ενώ και στη συνέχεια η Αθήνα απειλείται και με απώλεια του δικαιώματος ψήφου στο Δ.Σ. του Ταμείου (θα το κερδίσει άλλη χώρα).

Όλα αυτά φαντάζουν όμως υποδεέστερα μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας και αποκλεισμού της Ελλάδας από κάθε πηγή χρηματοδότησης, τις αμέσως επόμενες μέρες του Ιουλίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.