Ειδησεογραφικό site

Δεν έχει ζητηθεί ακόμη αποχώρηση από το ΔΝΤ, δηλώνει ο Βενιζέλος

54

Δεν έχει ζητηθεί η αποχώρηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η στήριξη των Βρυξελλών.
«Φυσικά δεν έχει ζητηθεί, διότι ακόμη βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Και για να το ζητήσουμε αυτό, πρέπει να έχουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και δικαιούμαστε να έχουμε στήριξη για όλα, όχι μόνο για το συγκεκριμένο», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.
«Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει ακόμη τα αιτήματά μας, διότι έχουμε επιτεύγματα. Σας θυμίζω ότι το κρίσιμο κριτήριο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει. Επίσης, είναι προφανές ότι πέρα από τα δημοσιονομικά επιτεύγματα υπάρχουν διαρθρωτικά επιτεύγματα», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Τόνισε επίσης ότι ασφαλώς και πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα, «καθώς ο ελληνικός λαός θέλει ένα καλό ευρωπαϊκό κράτος, θέλει καλή δημόσια διοίκηση, καλή εκπαίδευση, καλή δικαιοσύνη», αλλά, όπως είπε, δεν πρέπει να ξεχνάμε «τι έχει γίνει ως τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, σε μεγάλους τομείς όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ήταν ένα «σημαντικό πρώτο βήμα».
«Με βάση την ενημέρωση που έχω από τον πρωθυπουργό, θεωρώ ότι η συνάντηση του Βερολίνου με την κ. Μέρκελ ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα γιατί, όπως γνωρίζετε, κινούμαστε παράλληλα σε δύο επίπεδα, στο τυπικό καθιερωμένο επίπεδο της τρόικας, αλλά και σε ένα υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα, τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και που πρέπει να οργανώσουμε την εποχή μετά το μνημόνιο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Επισήμανε ακόμη ότι έχει μιλήσει πολλές φορές «για την ανάγκη να φύγουμε από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικας, γιατί τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες πάγιες διαδικασίες της ΕΕ, μέσα από μηχανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ESM, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». «Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην καρδιά της Ευρωζώνης ήταν κάτι έκτακτο και παροδικό, δεν μπορεί να συνεχίζεται δια μακρόν», κατέληξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.