Ειδησεογραφικό site

Δεκάδες Τούρκοι επιχειρηματίες «γλυκοκοιτάζουν» την Ελλάδα για επενδύσεις

19

Τη σημασία των οικονομικών και εμπορικών επαφών που θα συμβάλουν στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας τόνισαν κατά τη χθεσινή τους παρουσία στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, περισσότερες από 340 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, όμως την τελευταία διετία φαίνεται ότι υπάρχει κινητοποίηση και από την άλλη πλευρά, καθώς αρκετοί είναι οι Τούρκοι επιχειρηματίες που έχουν στα άμεσα σχέδιά τους τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

71 είναι οι Τούρκοι επιχειρηματίες που βρέθηκαν στη χώρα μας για το φόρουμ και οι περισσότεροι εξ αυτών δραστηριοποιούνται στους κλάδους τουρισμού, κατασκευών και ναυτιλίας. Στις ομιλίες τους τόνισαν ότι μπορεί η οικονομική κρίση και η γραφειοκρατία στη χώρα μας να αποτέλουν εμπόδια για τους υποψήφιους επενδυτές, όμως από την άλλη πλευρά αυτή η κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες για όσους έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν.

Ο κ. Baserdem, ως επικεφαλής του τουριστικού βραχίονα του ομίλου Dogus, επικέντρωσε την ομιλία του στις ευκαιρίες συνεργασίας που δημιουργούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Ο όμιλος Dogus, αναφέρει η Ναυτεμπορική, έχει εξαγοράσει το 50% της μαρίνας Φλοίσβου, τη μαρίνα στη Λευκάδα και συμμετέχει στην κοινοπραξία που αγόρασε τον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Στον τουριστικό κλάδο επικεντρώθηκε και ο Basarn Ulusoy, πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων της γειτονικής χώρας (TURSAB – Association of Turkish Travel Agencies).

Ομως και η ναυτιλία βρέθηκε στο επίκεντρο με την παρέμβαση του Metin Kalkavan, προέδρου του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης. Μεγάλο ποσοστό πλοίων του ελληνικού εμπορικού στόλου οδηγούνται σε τουρκικά ναυπηγεία για επισκευές και οι γείτονές μας, σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμούν περισσότερη συνεργασία στον τομέα.

Ακόμη, στην ενότητα που ασχολήθηκε με τις κατασκευές, μίλησε ο Aziz Torun, πρόεδρος της GYODER & Torunlar REIC, ενός από τους σημαντικότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Τουρκίας, ενώ από ελληνικής πλευράς μίλησε ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, πρόεδρος της Ακτωρ.

Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου δέκα εταιρείες, στις τράπεζες, στα έπιπλα, στην ένδυση, στις μαρίνες και στη χαρτοβιομηχανία με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σε αξία τα 6,6 δισ. δολάρια, ενώ οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιρειών είναι οι τράπεζες, τα τρόφιμα και η ενέργεια, και από τις περίπου 500 επιχειρήσεις συμφερόντων της χώρας μας, οι 250 εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.