Ειδησεογραφικό site

Δείτε LIVE: Εκατοντάδες οργισμένοι μετανάστες διαδηλώνουν έξω από το σιδηροδρομικό της Βουδαπέστης

46

 

Εκατοντάδες οργισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες διαδηλώνουν έξω από τον Ανατολικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βουδαπέστης, ζητώντας να ανοίξει τις πύλες του και να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται επί τόπου.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κουνώντας τα εισιτήρια, γιουχάροντας, σφυρίζοντας και φωνάζοντας «Γερμανία, Γερμανία» μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν σχηματίσει κλοιό μπροστά από την είσοδο του σταθμού.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, όταν ερωτήθηκε για ποιον λόγο έκλεισε ο σταθμός της Βουδαπέστης, απάντησε στο Ρόιτερς ότι οι ουγγρικές αρχές προσπαθούν να εφαρμόσουν την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε θέλει να μετακινηθεί εντός της Ευρώπης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με διαβατήριο που βρίσκεται σε ισχύ και μία βίζα Σένγκεν.

Περίπου 3.650 πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν αναχωρήσει με τρένο από την Βουδαπέστη έφτασαν χθες στην Βιένη, ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή αστυνομία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν αριθμό ρεκόρ σε μία μόνο ημέρα.

Οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν χθες την αναχώρησή τους με τρένο, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν θεώρηση διαβατηρίου (βίζα). «Τώρα επαληθεύουμε πόσοι από αυτούς ζητούν άσυλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πάτρικ Μάιερχοφερ.

Οι ουγγρικές αρχές είχαν εμποδίσει την αναχώρηση των προσφύγων και μεταναστών αυτών, οι οποίοι βρίσκονταν για πολλές ημέρες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στους σταθμούς της Βουδαπέστης, προτού τελικά αποφασίσουν να τους επιτρέψουν να φύγουν.

 

Μεγάλος αριθμός διανυκτέρευσε χθες στον σταθμό του Βεστμπάνχοφ στην Βιένη, με την ελπίδα να συνεχίσει το ταξίδι για την Γερμανία, η οποία χαλάρωσε την περασμένη εβδομάδα τους όρους χορήγησης ασύλου στους Σύρους που εγκαταλείπουν την χώρα τους.

Άλλοι, οι περισσότεροι χωρίς βίζα, κατάφεραν να επιβιβαστούν χθες σε τρένο με προορισμό το Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, ενώ άλλοι αναχώρησαν για το Μόναχο, στην νότια Γερμανία.

Επίσης μια αμαξοστοιχία από την ουγγρική πρωτεύουσα έφτασε με περίπου 400 άτομα χθες το βράδυ στην Βαυαρία.

Την ίδια ώρα οι ουγγρικές αρχές άρχισαν να απομακρύνουν σήμερα το πρωί τον κόσμο από τον διεθνή σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης αφού ανέστειλαν τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις, λόγω της συρροής σε αυτόν εκατοντάδων μεταναστών που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε τρένα για την Αυστρία και την Γερμανία, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Κανένα τρένο δεν θα αφιχθεί ή δεν θα αναχωρήσει από τον σταθμό του Κελέτι μέχρι νεωτέρας. Ζητούμε από όλον τον κόσμο να εγκαταλείψει τον σταθμό», ήταν η ανακοίνωση που ακουγόταν από τα μεγάφωνα, την ώρα που εκατοντάδες αστυνομικοί άρχιζαν να απομακρύνουν τον κόσμο, που είχε συγκεντρωθεί σε αυτόν τον σταθμό από τον οποίο χθες πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να αναχωρήσουν για την Αυστρία και στην συνέχεια την Γερμανία.

Οι αρχές έκλεισαν τον σταθμό μέχρι νεωτέρας, δήλωσε παράλληλα και εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων MAV, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI μετέδωσε ότι εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί εκεί εν αναμονή μιας αναχώρησής τους και ότι η αστυνομία έχει αποκλείσει την κύρια είσοδο του σταθμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.