Ειδησεογραφικό site

Δήμευση τραπεζικών λογαριασμών για φοροδιαφυγή από το ΣΔΟΕ λέει ο Άρειος Πάγος

47

Υπέρ της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που θα γίνεται από το ΣΔΟΕ, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, τάσσεται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Προιστάμενος των οικονομικών Εισαγγελέων Νίκος Παντελής.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος κλήθηκε να γνωμοδοτήσει μετά την νομοθετική ασάφεια που προέκυψε γι αυτό το θέμα, για τον εάν μετά την ψήφιση του  νόμου 4223/2013 που τροποποίησε το προγενέστερο νόμο 3296/2004, το ΣΔΟΕ έχει την αρμοδιότητα σε περιπτώσεις που διαπιστώνει μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή να προβαίνει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των φοροφυγάδων, αναφέρει ότι από τη γραμματική διατύπωση του νόμου προκύπτει «σαφώς και ανενδοιάστως» ότι εξακολουθεί να «υφίσταται η αρμοδιότητα του προϊσταμένου της περιφερειακής διεύθυνσης του  ΣΔΟΕ  να προβαίνει σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των ελεγχομένων προσώπων, σε περιπτώσεις μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής.

Πέρα από όλα αυτά όμως, σημειώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής  πρέπει να γίνεται από το ΣΔΟΕ προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Αναφέρει μάλιστα  με εύσχημο τρόπο ο κ. Παντελής στην γνωμοδότησή του ότι ο νομοθέτης δεν εκφράστηκε σωστά και είναι έργο του ίδιου να προβεί σε διόρθωση του λάθους ή της παραδρομής του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.