Ειδησεογραφικό site

Δήλωση ΣΟΚ από Βαρουφάκη: Έχουμε πετρέλαιο και φάρμακα, αντέχουμε την οικονομική πολιορκία

96

Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα καυσίμων και φαρμακευτικών προμηθειών για να αντέξει μία μακρά πολιορκία, ενώ έχει προβλέψει επίσης έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των ζωτικών εισαγωγών τροφίμων, αναφέρει η εφημερίδα Telegraph σε άρθρο της με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πιστεύει ακόμα ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «όχι», αλλά είναι έτοιμη να πολεμήσει προκειμένου να εξασφαλίσει σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

«Ευτυχώς έχουμε αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες και αποθέματα φαρμακευτικών προϊόντων για τέσσερις» είπε ο Βαρουφάκης στην Telegraph, προσθέτοντας ότι μία ειδική πενταμελής επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδας, τα σωματεία και τις τράπεζες εργάζεται πυρετωδώς σε μια ειδική «αίθουσα πολέμου» κοντά στο γραφείο του για τον καταμερισμό των πολύτιμων αποθεμάτων στις άμεσες προτεραιότητες.

Όπως επισημαίνει η Telegraph, τα τρόφιμα έχουν εξαιρεθεί από το «πάγωμα» των εισαγωγών επομένως σιτηρά, κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, και άλλα τρόφιμα θα μπορούν λογικά
να εισέρχονται στη χώρα ελεύθερα. Ωστόσο, τα ταμειακά αποθέματα των τραπεζών εξαντλούνται γρήγορα καθώς οι πολίτες τραβούν καθημερινά το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό των €60, που σε μερικές τράπεζες είναι ήδη €50, λόγω έλλειψης 20ευρων.

«Αντέχουμε με τις τράπεζες το Σαββατοκύριακο, πιθανόν και τη Δευτέρα», είπε ο Βαρουφάκης στην Telegraph.

H ΕΚΤ έχει υπονοήσει ότι θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, πιθανόν αυξάνοντας τις απαιτήσεις για τα εχέγγυα, σε περίπτωση που νικήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, ωθώντας τις ελληνικές τράπεζες προς την άβυσσο, επισημαίνει το δημοσίευμα. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν συμβεί κάτι τέτοιο.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιμένει σε αδιέξοδο, επειδή θα χαθούν και τα δικά τους χρήματα», τόνιζε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στην Telegraph.

Τα σχόλια είναι κλειστά.