Ειδησεογραφικό site

Γυμνοί για τους 43 δολοφονημένους…

207

Τι είναι πιο σοκαριστικό; Ένα γυμνό σώμα ή μια απανθρακωμένη σορός;

Όταν 43 φοιτητές εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς μετά από μια διαδήλωση, η πόλη Ιγουάλα του Μεξικού βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος το περασμένο φθινόπωρο.

Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις, όταν αποκαλύφθηκε πως οι νεαροί φοιτητές δολοφονήθηκαν από καρτέλ ναρκωτικών.

Στην πόλη ξέσπασαν βίαια επεισόδια, ενώ ακόμη και σήμερα οι λεπτομέρειες του φονικού που έρχονται στο φως προκαλούν σοκ. Οι γονείς των νεκρών παιδιών κατέφυγαν πρόσφατα στον ΟΗΕ, προκειμένου να υπάρξει δικαιοσύνη, ενώ για την υπόθεση έχουν συλληφθεί και εξετάζονται ως ύποπτοι ο δήμαρχος της πόλης Ιγουάλα και η σύζυγός του.

787989_prot2.png (1)

Αν και έχουν σχεδόν περάσει τέσσερις μήνες από την ιστορία, οι ακτιβιστές της πόλης εξακολουθούν να διοργανώνουν συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες στην μνήμη των θυμάτων. Ο Edgar Olguín και η Sara Yatziri Guerrero Juárez είναι δύο καλλιτέχνες που επέλεξαν μια διαφορετική ακτιβιστική δράση για να θίξουν το θέμα και να προκαλέσουν συζήτηση για το έλλειμμα δικαιοσύνης και την τεράστια εγκληματικότητα στο Μεξικό. Μαζί με μερικούς ακόμη συμμετέχοντες ξεγυμvώνονται σε διάφορα σημεία της πόλης και χρησιμοποιούν το σώμα τους ως καμβά για τα δυνατά μηνύματα που θέλουν να περάσουν.

Σκοπός τους είναι να προκαλέσουν, αναδεικνύοντας το γεγονός πως ο κόσμος στο Μεξικό εξακολουθεί να σοκάρεται και να προβληματίζεται περισσότερο από ένα yυμvό σώμα, και όχι από την απανθρακωμένη σορό ενός δολοφονημένου φοιτητή. Στόχος τους είναι, έστω και με αυτόν τον τρόπο, να υπενθυμίζουν σε όλους τη μακάβρια υπόθεση και να διεκδικήσουν την εξιχνίασή της. Στο γενικότερο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους βρίσκεται και η τεράστια ανοχή του κράτους απέναντι στα εγκληματικά καρτέλ και τις συμμορίες που σπέρνουν τον θάνατο.

787978_naked.png

Οι ιδιότυπες διαμαρτυρίες τους ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και μέσα στον Φεβρουάριο θα ενταθούν και θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερο κόσμο, αναφέρουν οι δύο διοργανωτές.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.