Ειδησεογραφικό site

Γιούνκερ: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα δουλέψει χωρίς το ΔΝΤ

31

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

«Δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες και περιορισμούς εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με αντίγραφο του προδημοσιευμένου κειμένου συνέντευξης που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Σημείωσε ακόμη ότι εάν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, «θα βάλει στο μυαλό την ιδέα ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο».

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές να αποσυρθούν από την Ευρώπη, είπε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας τού κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τόκιο πως οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στην Ευρώπη εξαρτώνται από το αν θα υπάρχει εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα είναι στην ατζέντα, ακόμα και αν δεν είναι ο επίσημος λόγος για τις συνομιλίες τους.

Κάλεσε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, αφού η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως επαφίεται στην Ευρώπη να πάρει τα μέτρα της εάν η ΕΕ θέλει να εμποδίσει την απειλή μιας χρεωκοπίας.

«Δεν θα δουλέψει χωρίς το ΔΝΤ» (σσ: το ελληνικό πρόγραμμα), είπε ο κ. Γούνκερ, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε καταστήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ το 2010 ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.