Ειδησεογραφικό site

Γιούνκερ σε Τσίπρα: Αλέξη, τρέξε να υλοποιήσεις το μνημόνιο – Θα σε στηρίξουμε

52

Με μια εκτενέστατη επιστολή και όχι μέσω τηλεφώνου -όπως είχε αναφέρει νωρίτερα τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν- έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα, για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο που κινήθηκε το Βερολίνο αλλά και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο κ. Γιούνκερ έστειλε αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας για την ανάγκη της έγκαιρης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, την ίδια ώρα υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι έχει μπροστά του πολλή δουλειά και πως είναι απαραίτητο πλέον να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων αλλά και προς την ελληνική οικονομία.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα τον γρήγορο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, την  άμεση  εφαρμογή του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας «που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο», έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ την ίδια ώρα υπογραμμίζει πως είναι επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Πάντως, στο δύσκολο αυτό έργο που ο κ. Τσίπρας καλείται να υλοποιήσει, ο κ. Γιούνκερ υπόσχεται ότι ο ίδιος και η Κομισιόν θα υποστηρίξουν τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας στις προσπάθειές της.

Η επιστολή Γιούνκερ σε Τσίπρα:

«Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε,
Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα εκλογικά αποτελέσματα της χθεσινής βραδιάς.

Είμαι βέβαιος ότι αυτά αποτελούν τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία.

Συγχρόνως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα αποτελέσει το θέμα της ειδικής συνόδου των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όπως γνωρίζετε καλά, μπορείτε να βασίζεστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε εμένα προσωπικά, ότι θα συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα και θα υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στις προσπάθειές της».

Τα σχόλια είναι κλειστά.