Ειδησεογραφικό site

Για την προστασία από τους πλειστηριασμούς καλύπτεται μόνο το 56% στην νέα πρόταση της Αθήνας

56

Νέα πρόταση κατέθεσε η Αθήνα αναφορικά με το ύψος της προστασίας των «κόκκινων» δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Βάσει της νέας πρότασης, που κατατέθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, και φέρεται να αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς «πέφτει» στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπεται προστασία για όσους έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί -με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.

Προστασία πρώτης κατοικίας θα έχουν, σύμφωνα με την πρόταση, όσοι έχουν εισόδημα, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης και θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή. Όπως σημειώνεται, για το συντελεστή υπάρχουν δύο σενάρια: πρώτον, να είναι 1,7 φέτος και να υποχωρήσει στο 1,6 το επόμενο έτος και στο 1,5 στο τρίτο έτος.

Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52%, αντιστοίχως. Δεύτερον, να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι στο 56%.

Λαμβανομένου υπόψη ότι η αρχική θέση της Αθήνας έκανε λόγο για κάλυψη του 99% των δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γίνεται κατανοητό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα πίσω, προκειμένου να «συναντηθεί» με τις απαιτήσεις των δανειστών, ωστόσο οι Θεσμοί επιμένουν, προφανώς, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση…

Τα σχόλια είναι κλειστά.