Ειδησεογραφικό site

Για ενέργεια-σιδηρόδρομους-λιμάνια συζήτησαν στο Μιλάνο Σαμαράς και Κινέζος πρωθυπουργός

41

Το καλό επίπεδο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους επιβεβαιώσαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Κίνας στην συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο Μιλάνο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ασίας.
Ο κ. Λι Κετσιάνγκ επισήμανε στον κ. Αντώνη Σαμαρά ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που συναντά στο πλαίσιο σειράς επαφών που θα έχει με ξένους ηγέτες στο Μιλάνο. Εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ικανοποίησή του για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και την προοπτική επέκτασής της. Επιβεβαίωσε δε το ενδιαφέρον της χώρας του για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει το Αεροδρόμιο Αθηνών, τους Σιδηροδρόμους, το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Ειδική αναφορά έγινε στις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας αλλά και στις σπάνιες γαίες στην χώρα μας. Σημειώνεται ότι επιτροπή από Κινέζους εμπειρογνώμωνες έχει επισκεφθεί την χώρα μας για να αξιολογήσει τα περιθώρια αξιοποίησης του σπάνιου ορυκτού πλούτου. Ο κ. Λι επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει η βασική πύλη εισόδου των κινεζικών προιόντων στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε την βούληση της Ελλάδας να στηρίξει την Κίνα σε όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεών της με την ΕΕ.  Τέλος οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην συνέχιση της πολιτιστικής συνεργασίας ων δύο χωρών και στην σύσταση της Επιτροπής από Κίνα Ελλάδα και Αίγυπτο με αντικείμενο την αποκωδικοποίηση των αρχαίων γλωσσών.

Ο κ. Σαμαράς έχει κανονισμένη συνάντηση και με την πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές ενώ στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής θα έχει επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.