Ειδησεογραφικό site

Γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε τον Νικηφόρο Διαμαντούρο στο Επικρατείας

29

Έκπληξη αποτέλεσε η ένταξη του Νικηφόρου Διαμαντούρου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να επιμένει στην επιλογή διακεκριμένων ατόμων, όπως συνηθίζει να λέει, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην επιλογή των σωστών προσώπων που θα κάνουν σωστά τη δουλειά.

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, λοιπόν, είναι ένας από τους πιο αξιόλογους και διακεκριμένους ακαδημαϊκούς της χώρας κατεβαίνει στις εκλογές ως Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού. Γεννημένος το 1941 επιλέχθηκε ως ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη, θέση την οποία κράτησε από το 1998 μέχρι το 2003 ενώ από το 2003 μέχρι το 2013 διετέλεσε ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.

Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει από μέσα την πολυπλοκότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και παράλληλα έχει ασχοληθεί εις βάθος τόσο σε ερευνητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο με ζητήματα διαφθοράς, διαφάνειας αλλά και τη διεύρυνση του κράτους δικαίου τόσο στην Ε.Ε όσο και στην Ελλάδα.

Υπέρμαχος της εξωστρέφειας της Ελλάδας, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, έχει υπάρξει καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του ενεργός πολίτης που προσπαθούσε όχι μόνο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό μονοπάτι αλλά και να βελτιώσει με το δικό του τρόπο τη δημοκρατικότητα των ελληνικών και ευρωπαϊκών θεσμών. Διδάκτωρ του πανεπιστημίου Columbia, ο Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού είχε ολοκληρώσει προηγουμένως δύο μεταπτυχιακά στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 2014 εξελέγει τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Στο παρελθόν έχει υπάρξει Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων για τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Ερευνών για τις Κοινωνικές Επιστήμες (Social Science Research Council) (1983-88), διευθυντής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών στην Αθήνα (1988-91), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (1992‐98), αναπληρωτής καθηγητής και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988-2009). Διευθυντής Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (1995-1998).

Τα σχόλια είναι κλειστά.