Ειδησεογραφικό site

«Γη και ύδωρ» δίνει η κυβέρνηση για μια θετική δήλωση στο Eurogroup – Ανοιχτό το δημοψήφισμα

44

Ο κίνδυνος να περάσει η συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 11ης Μαΐου χωρίς την παραμικρή απόφαση ή αναγνώριση της προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων είκοσι ημερών, οδηγεί την κυβέρνηση να τραβήξει λίγο πιο πίσω τις «κόκκινες» γραμμές της, ώστε να πετύχει ουσιαστική απεμπλοκή στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Για πρώτη φορά λοιπόν η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμμματος, αλλά και να μπουν στα τραπέζι θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, με τρόπο που να ικανοποιεί και τους δανειστές, όπερ σημαίνει ότι δέχεται περιθώρια υποχωρήσεων.

Ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι απλός: Να αναγνωριστεί επίσημα και καθαρά από το Eurogroup ότι υπάρχει πρόοδος και σημαντική σύγκληση θέσεων και αυτή η δήλωση των υπουργών Οικονομικών να λειτουργήσει ως «σήμα» ή άλλως «πολιτική κάλυψη» προς την ΕΚΤ, ώστε η τελευταία να προχωρήσει σε πρακτικές κινήσεις, πέραν του ELA, ενίσχυσης της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία (αύξηση ορίων εντόκων γραμματίων, απόδοση του 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων κ.α.).

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις, σύμφωνα, με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ώστε η Ελλάδα να καταβάλλει κανονικά τη δόση των 780 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Η επιλογή που θα γίνει σχετικά με τη δόση αυτή είναι καθοριστική: σύμφωνα με υπολογισμούς των προηγούμενων ημερών η καταβολή της δόσης σημαίνει ότι τα χρήματα που θα απομείνουν μετά στα δημόσια ταμεία δεν θα επαρκούν για την καταβολή των μισθών και συντάξεων του Μαΐου. Άρα για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση και στις δύο αυτές υποχρεώσεις χρειάζεται την ενίσχυση των δανειστών ή έστω μία μερική  αποκατάσταση της γραμμής χρηματοδότησης και ρευστότητας, προκειμένου άλλωστε να δοθεί επαρκής χρόνος και περιθώριο για να ολοκληρωθούν στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις για τη μεγάλη συμφωνία.

Εάν δεν υπάρξει αυτή η αποκατάσταση τότε το πρόβλημα και το δίλλημα για την κυβέρνηση θα είναι σκληρό: δόση στο ΔΝΤ ή μισθοί και συντάξεις.

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση κρατά στο τραπέζι την απειλή – προειδοποίηση για διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης το επανέφερε χθες, στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές. Η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς δεν φέρεται διατεθειμένη να τραβήξει πίσω αυτή την απειλή για δύο λόγους: πρώτον, για διαπραγματευτικούς με τους έξω, να πιέσει δηλαδή τους δανειστές για μία έντιμη και βιώσιμη συμφωνία και δεύτερον προς για εσωτερικούς λόγους, να πείσει δηλαδή τα στελέχη, τους βουλευτές και την κοινή γνώμη ότι εφόσον παραβιαστούν εξόφθαλμα υποσχέσεις και δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ τότε τον τελικό λόγο θα έχει ο λαός.

Στάση αναμονής και επιφυλακτικότητα ενόψει των εσωκομματικών διεργασιών και της ψηφοφορίας στην βουλή

Αμηχανία και μούδιασμα έχουν προκαλέσει στην Αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ οι χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων όπως καταγράφονται από την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ και από την κοινή δήλωση των θεσμών που ακολούθησε.

Το ότι με την κοινή δήλωση πιστοποιείται πλέον επισήμως ότι ακόμη και οι κόκκινες γραμμές μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν αξιολογείται ως θετικό από τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας. Αντίθετα εκφράζονται από αρκετούς φόβοι ότι στην κατάληξη της πορείας αυτής θα υπάρξουν υποχωρήσεις ακόμη και σε αυτά τα θέματα ταμπού, το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό, και ότι η τελική συμφωνία θα επισφραγίσει την εκβιαστική μετάλλαξη της κυβέρνησης σε σοσιαλφιλελεύθερη κατεύθυνση. Επί του παρόντος όλοι κρατούν στάση αναμονής με την επίκληση να δουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας με τους εταίρους, το κρίσιμο όμως δίλημμα έχει τεθεί.

Για τις ενδιάθετες προθέσεις των στελεχών της αριστερής πτέρυγας δεν υπάρχουν αμιφιβολίες. Είναι χαρακτηριστική η αρθρογραφία στο Iskra που ελέγχεται από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα. Στο χθεσινό βασικό θέμα του ιστότοπου προβάλλεται δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας που αναφέρει ότι το 35% των πολιτών και το 58% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν την έξοδο από το ευρώ από μία άνευ όρων συμφωνία παραμονής.

Το σύνολο της αρθρογραφίας του Iskra κινείται σαφώς σε γραμμή ρήξης με τους εταίρους και απόρριψης ενός συμβιβασμού που εκ προοιμίου θεωρείται από τους περισσότερους αρθρογράφους ότι δεν θα είναι έντιμος. Στο site εκτός από την συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη σε κυριακάτικη εφημερίδα με τίτλος “Προτεραιότητες: διαγραφή χρέους, ρευστότητα στην οικονομία, πραγματική ανάπτυξη” φιλοξενούνται οι χθεσινες δηλώσεις του κ. Κώστα Ήσυχου στα Parapolitika στην οποία αναφέρει: κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να δώσουμε την επόμενη δόση στο ΔΝΤ”. Μερικοί από τους τίτλους των άρθρων του ιστότοπου έχουν ως εξής: “Ούτε βήμα πίσω! Όχι στην υιοθέτηση της απάτης του χρέους. Διαγραφή χρέους, μη αποπληρωμή των ληστρικών δόσεων”, “Οι προυποθέσεις της ρήξης”, “Ιστορικές περιπτώσεις διαγραφής δημόσιου χρέους”, “Τα σύγχρονα πραξικοπήματα γίνονται με τις τράπεζες όχι με τα τανκς”, “Διαπραγμάτευση: ρευστότητα εσείς, αντεργάτικά μέτρα εμείς. Τραγική ομολογία υποταγής μίας κυβερνητικής πολιτικής που πρέπει να ανατραπεί”.

Ως προς την άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τις προθέσεις των περισσοτέρων στελεχών της δεν υπάρχει αμφιβολία. Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δίμηνο των αριστερών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε επανειλημμένα κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν προετοιμάστηκε σωστά ότι από την αρχή ακολούθησε λάθος γραμμή διαπραγμάτευσης και ότι εν τέλει σύρρεται σε μία συμφωνία που δεν θα είναι έντιμη αλλά σε κάθε περίπτωση επώδυνη και ενδεχομένως επονείδηστη. Τα αριστερά στελέχη εμφανίζονται βέβαια ότι η ρήξη είναι προτιμότερη ακόμη κι αν οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ. Επιχειρηματολογούν δε ότι αν ξεπεραστεί η προπαγάνδα τρομοκράτησης της κοινής γνώμης τότε θα φανεί ότι η έξοδος από το ευρώ μπορεί υπό προυποθέσεις να είναι η λύση για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη παράλληλα με την αποκατάσταση της κυριαρχίας.

Το ερώτημα όμως είναι τί θα πράξουν όταν η επώδυνη συμφωνία που πολλοί αποδοκιμάζουν έλθει προς ψήφιση στην Βουλή και προς συζήτηση και έγκριση στα κομματικά όργανα. Ως προς αυτό η τελική πολιτική στάση που θα κρατήσουν δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος επηρεάζει μία κρίσιμη μάζα βουλευτών η στάση των οποίων μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις πέραν των κομματικών τειχών του ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.