Ειδησεογραφικό site

“Γεύματα αγάπης” τα Χριστούγεννα στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας

36

Σημαντικές πρωτοβουλίες από τους δήμους Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, που προσφέρουν βοήθεια σε εκατοντάδες οικογένειες τις ημέρες των γιορτών

Εορταστικά τραπέζια για άστεγους και άπορους στρώνουν και φέτος τα Χριστούγεννα μεγάλοι δήμοι της χώρας, προσφέροντας γεύματα αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη. Σημαντική η βοήθεια και μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία που διανέμουν τρόφιμα σε εκατοντάδες οικογένειες.

Ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει δύο εορταστικά γεύματα ανήμερα τα Χριστούγεννα και ανήμερα την Πρωτοχρονιά για 800 άτομα στο κλειστό γυμναστήριο στο Ρουφ.

«Τα γεύματα είναι ανοιχτά σε όσους έχουν ανάγκη, για να νιώσουν καλά αυτές τις εορταστικές μέρες» είπε στο in.gr η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), Ελένη Κατσούλη.

Σύμφωνα με την κ. Κατσούλη παρατηρείται αύξηση σε σχέση με πέρσι των ατόμων που απευθύνονται στις κοινωνικές δομές του δήμου για βοήθεια. «Έχουν αυξηθεί κυρίως οι μετανάστες που έρχονται σε εμάς και τους βοηθάμε» δήλωσε.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2015, 200 οικογένειες θα εξασφαλίσουν τα τρόφιμά τους μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αθηναίων. «Είχαμε συνολικά 1.650 αιτήσεις και η επιλογή έγινε με κλήρωση» τόνισε η κ. Κατσούλη.

«Αυτό που είναι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο είναι ότι παρά τους δύσκολους καιρούς, υπάρχουν ακόμη εταιρείες, φορείς και απλοί άνθρωποι που συμβάλλουν και βοηθούν συνανθρώπους μας που έχουν προβλήματα» πρόσθεσε η κ. Κατσούλη.

«Η βοήθεια που θα πρέπει να προσφέρει ο κόσμος που μπορεί θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχεύμενη ως προς τις ανάγκες των αστέγων. Πρέπει να κοιτάμε προς τις μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως για παράδειγμα να πληρώσουμε το ενοίκιο ενός ανθρώπου που δεν έχει τα χρήματα, ή να τον βοηθήσουμε να βρει μια δουλειά» δήλωσε η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Κλίμακας, Άντα Αλαμάνου.

Σύμφωνα με την κ.Αλαμάνου, το τελευταίο διάστημα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. «Είναι άτομα που βρίσκονται σε παραγωγικές ηλικίες, που δεν έχουν δουλειά και δεν έχουν και τα χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Σε αυτά τα άτομα θα πρέπει να στοχεύσουμε» τόνισε η κ. Αλαμάνου.

Στον Πειραιά, ο δήμος αποφάσισε να μοιράσει σε οικογένειες με ανάγκες 1.210 επιταγές, τις οποίες θα μπορέσουν να εξαργυρώσουν σε καταστήματα της πόλης για να έχουν ένα αξιοπρεπές χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου ανά εξάμηνο εξυπηρετούνται 200 κάτοικοι.

Οι αιτήσεις για το 2014 ήταν 810 και για το 2015 έφτασαν τις 910.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στρώνει εορταστικό τραπέζι την παραμονή των Χριστουγέννων, από τις 13:00 έως τις 15:00 για 700 άτομα που εξυπηρετούνται από τις κοινωνικές υπηρεσίες στη Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Η δράση πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το γεύμα θα πλαισιωθεί με εορταστικό μουσικό πρόγραμμα από την νεανική μπάντα Kazoo.

Την Τρίτη, μοιράστηκαν, επίσης 700 πακέτα τροφίμων σε άπορες οικογένειες των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Καθημερινά εξυπηρετούνται 760 άτομα στα συσσίτια των πέντε Δημοτικών Κοινοτήτων και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.

Συνολικά 400 οικογένειες εξυπηρετούνται ετησίως στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ σε 700 οικογένειες διανέμονται τρόφιμα στις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Στο υπνωτήριο αστέγων φιλοξενήθηκαν 600 άτομα, ενώ 550 άτομα έχουν εξυπηρετηθεί στο κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων

Τα σχόλια είναι κλειστά.