Ειδησεογραφικό site

Γερμανικός Τύπος: «Παιχνίδι με τη φωτιά» στην Ελλάδα

42

Το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνει στην Ελλάδα η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή σχολιάζει σημερινό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

«Κι ενώ η Ελλάδα φαινόταν να έχει βγει από την επικίνδυνη ζώνη, η κρίση πρόφτασε και πάλι τη χώρα. Η απρόσμενη επίσπευση της προεδρικής εκλογής κατά δύο μήνες προξενεί πάλι το φόβο της κρατικής χρεοκοπίας», γράφει η Südwest Presse, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η επισκόπηση Τύπου της DW.

Και συνεχίζει, αναφέροντας:

«Ο γερμανός αρθρογράφος επικεντρώνει στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ακυρώσει τις δανειακές συμφωνίες και να τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας. Όπως εκτιμά ο σχολιαστής, «αυτό είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ. Ως εκ τούτου, η εκλογή προέδρου που ξεκινά αύριο θα αποτελέσει άκρως καθοριστική ψηφοφορία. Διακυβεύονται και πάλι όλα αυτά για τα οποία οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα πέντε χρόνια».

Οι πολίτες δεν πείθονται από το πρόγραμμα εξυγίανσης

«Η χρηματοοικονομική κρίση επέβαλε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να πείσει το λαό για το αναπόφευκτο των βαθιών τομών», εκτιμά η Neue Zürcher Zeitung σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Όπως σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα, «οι αμφιβολίες του πληθυσμού γίνονται εύκολα κατανοητές: Η ανεργία μπορεί να κινείται ελαφρώς πτωτικά, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται με ποσοστό 25,9% σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η έλλειψη απασχόλησης στους νέους είναι μάλιστα διπλάσια. Πολλοί αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώθηκε από το 2010 κατά 27%. Πέρα από τον τουρισμό οι οικονομολόγοι διακρίνουν λίγα σημάδια επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις η κυβέρνηση δυσκολεύεται να πείσει τον πληθυσμό για την αναγκαιότητα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα μάλιστα επειδή τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- καθόριζαν επί δεκαετίες τις πολιτικές τύχες και ως εκ τούτου καθίστανται υπεύθυνα για το μαρασμό της χώρας. Ο Σαμαράς δεν ήταν σε θέση να παρουσιαστεί ως διαμορφωτής ενός αναπόφευκτου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Πολύ περισσότερο γίνεται αντιληπτός ως εκτελεστής μίας ποινής που έχει επιβληθεί από την τρόικα».

«Η εμπιστοσύνη προς τις πολιτικές ελίτ φθίνει»

Για «αμφιταλαντευόμενη μεσαία τάξη» στην Ευρώπη κάνει λόγο το κύριο άρθρο της Frankfurter Rundschau. Η αριστερή εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ότι «από τη νομισματική κρίση έχει προκύψει προ πολλού μία διαδικασία πολιτικής διάβρωσης.

Οι άνθρωποι, τους οποίους έχουν ξεχάσει οι πολιτικοί στο πλαίσιο των προγραμμάτων λιτότητας, στρέφονται εν μέρει σε ακραία κόμματα». Ο αρθρογράφος σκιαγραφεί το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνει η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές, στις οποίες ενδέχεται να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει: «Ναι μεν τα αιτήματα του Τσίπρα, όπως αυτό για ένα νέο κούρεμα χρέους, θεωρούνται στο μεταξύ αναπόφευκτα και από σοβαρούς οικονομολόγους. Όμως και μόνο η προοπτική μίας πιθανής επιτυχίας της ελληνικής αριστεράς κρατά την Ευρώπη με κομμένη την ανάσα. Το κόμμα του Τσίπρα είχε ήδη επικρατήσει με τη ρητορική του κατά της τρόικας στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Η Ευρώπη βιώνει τώρα τις πολιτικές παρενέργειες του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης – και σε καμία περίπτωση μόνο στην Ελλάδα».

Ο σχολιαστής αναφέρει τα παραδείγματα του αριστερού κόμματος Podemos στην Ισπανία και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, που προηγείται στις γαλλικές δημοσκοπήσεις. Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «η εμπιστοσύνη προς τις πολιτικές ελίτ και το ευρωπαϊκό τους πρόγραμμα φθίνει. Μετά από πέντε χρόνια κρίσης η κοινότητα είναι διχασμένη. Ο Νότος φοβάται για τις επιπτώσεις των όρων λιτότητας, ο Βορράς αγωνιά για τις αποταμιεύσεις του».

Πηγή: DW

Τα σχόλια είναι κλειστά.