Ειδησεογραφικό site

Γερμανικές επικρίσεις για τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα

19

Εντείνονται οι επικρίσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για τη σκληρή στάση που τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απέναντι στην Ελλάδα.
Κυρίως οι Γερμανοί Πράσινοι κατηγορούν το ΔΝΤ ότι επιθυμεί να επιβάλει στην Αθήνα την άποψή του για την οικονομική πολιτική, ενώ κριτική ασκείται και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

«Έχω την εντύπωση ότι πλέον το ζήτημα δεν είναι αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει ένα λογικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, αλλά αν εφαρμόζει τις πολιτικο-οικονομικές απόψεις του ΔΝΤ», δήλωσε ο ειδικός επί των οικονομικών θεμάτων των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ.

«Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε μια δημοκρατία», υπογράμμισε. «Παραμένει απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων με ποιο τρόπο θα εξυγιανθεί το κράτος τους», συμπλήρωσε ο Σικ.

Η επικεφαλής της επιτροπής Θεμελιωδών Αξιών του SPD Γκεζίνε Σβαν κατήγγειλε χθες το βράδυ, σε τηλεοπτική εκπομπή στο ARD, τη «νεοφιλελεύθερη» στάση του ΔΝΤ. Όπως είπε, η στάση του Ταμείου είναι εντελώς λανθασμένη, διότι δεν δίνει καμία ευκαιρία σε διαφορετικές οικονομικές απόψεις, όπως αυτές που έχουν οι Έλληνες. Η γνωστή πολιτική επιστήμονας εκτιμά ότι οι συνεχιζόμενες επικρίσεις των ελληνικών προτάσεων είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση ζητεί από την Αθήνα να προχωρήσει με τις διαπραγματεύσεις και επιμένει ότι σε αυτές θα πρέπει να εξακολουθήσει να συμμετέχει το ΔΝΤ.

Παρ’ όλα αυτά, καταγγέλλει τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα πρέπει να συμφωνούν. «Πιστεύουμε ότι οι θεσμοί έχουν υποχρέωση να καταλήξουν σε μια κοινή θέση», επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Υπογράμμισε, όμως, ότι «δεν νοείται» μια λύση στην ελληνική κρίση χρέους χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.