Ειδησεογραφικό site

Γερμανία: «Πολύ κακό» για την Ευρώπη και το ευρώ το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

22

«Πολύ κακό για την Ευρώπη και το ευρώ», χαρακτήρισε το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης, Φίλιπ Μισφέλντερ, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «αυτό το είδος της διαμαρτυρίας δεν είναι έκπληξη».

Σε δηλώσεις του λίγο μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο Μισφέλντερ δήλωσε ότι οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με τα μέτρα λιτότητας, «όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες όπως η Ιταλία».

Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες στο ΕΚ: Ένα κούρεμα είναι αδιανόητο

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ομάδας του CDU/CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -το κυβερνητικό κόμμα της Γερμανίας αρχηγός του οποίου είναι η Άνγκελα Μέρκελ- σε δηλώσεις του έπειτα από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των ελληνικών εκλογών υποστήριξε ότι ένα κούρεμα του Ελληνικού χρέους θα ήταν αδιανόητο.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, εάν δεν θέλει να διακινδυνεύσει τυχόν αποκλίσεις από τη Νομισματική Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού της Θουριγγίας  και οι αντιδράσεις Γερμανών πολιτικών

ΕΝ τω μεταξύ, τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε, μέσω Twitter, ο αριστερός πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο.

«Σε ευχαριστώ πολύ, Μπόντο. Αυτή δεν είναι μια νίκη μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια νέα αρχή για τους λαούς της Ευρώπης», απάντησε ο κ. Τσίπρας, με τον ίδιο τρόπο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις Γερμανών πολιτικών για τη διαφαινόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά με παράλληλη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάσσεται ο πρόεδρος της «Εναλλακτικής της Γερμανίας» (AfD) Μπερντ Λούκε. Μόνο με μια έξοδο από την Ευρωζώνη θα μπορούσαν να τερματιστούν οι οικονομικές δυσχέρειες και η μαζική ανεργία, επισήμανε ο κ. Λούκε και πρόσθεσε: «Τώρα δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει το ευρώ, αλλά απαιτεί διαγραφή χρέους και περαιτέρω πιστώσεις. Αυτά δεν πάνε μαζί» σημείωσε.

Η Ελλάδα πρέπει, μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίσει την πορεία μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ανγκέλικα Νίμπλερ και τόνισε ότι ένα νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα είναι «μη ρεαλιστικό», καθώς δεν θα λύσει τα προβλήματα. «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της».

Παράλληλα, αξιοπιστία από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις διεθνείς υποχρεώσεις της, ζητεί ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, με δηλώσεις του στη «Stuttgarter Zeitung».

Οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, δήλωσε ο κ. Κάουντερ και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη πρέπει να ισχύουν για όλους οι ίδιοι όροι. «Αυτό που απαιτείται από τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, πρέπει να γίνεται και από την Ελλάδα» τόνισε.

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για τα δημοσιονομικά Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, με δήλωσή του στη «Handelsblatt» χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα. «Ένα κούρεμα του δημόσιου τομέα στην Ευρώπη με ελέγξιμους όρους, το οποίο θα επιτευχθεί βήμα βήμα, θα ήταν μια διέξοδος» δηλώνει ο κ. Κίντλερ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.