Ειδησεογραφικό site

Β. Φάιμαν: Άλλες δύο ευκαιρίες για λύση στο θέμα της Ελλάδας

39

Άλλες δύο ευκαιρίες για λύση στο θέμα της Ελλάδας – την αποψινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη – «βλέπει» ο καγκελάριος την Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, και εκφράζει την ελπίδα ότι σήμερα δεν θα κρατηθεί η απολύτως σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «΄Εστεραιχ», ο καγκελάριος επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν δεσμευτεί στη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «όχι σε συμβιβασμούς». Ο κ. Φάιμαν υποστηρίζει πως πρόκειται για μια διαπραγματευτική τακτική το να παραμένει κάποιος απόλυτα σκληρός, «μόνο που κατόπιν, με αυτή την απόλυτη σκληρότητα δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτε».

«Κάποιος μπορεί να πριονίζει διαβολικά σκληρά το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, μόνον που, όταν αυτό σπάσει, θα πέσει κι αυτός μαζί του», προειδοποιεί ο Αυστριακός καγκελάριος, για να συμπληρώσει «δεν πρέπει να χαρίσουμε τίποτε, αλλά να βρούμε μία λύση».

Ο καγκελάριος εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή, διότι ο πληθυσμός και η οικονομία, με τις συνεχείς κρίσιμες συνόδους, βρίσκονται σε κλίμα κρίσης, φοβούνται ότι θα επιστρέψουν στη δραχμή και δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ μια πτώχευση του κράτους θα προκαλούσε και πτώχευση των επιχειρήσεων.

Προειδοποιεί δε πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, φυσικά και θα έπληττε και την Αυστρία, καθώς κάτι τέτοιο έχει για την Ευρώπη ανυπολόγιστες συνέπειες, πολιτικής και οικονομικής φύσης. Οι ειδικοί που εκτιμούν πως οι συνέπειες δεν θα ήταν και τόσο μεγάλες, είναι ακριβώς εκείνοι που μετά ισχυρίζονται πως αυτοί πάντα γνώριζαν πόσο άσχημο θα ήταν, και κάτι τέτοιο μπορούν να κάνουν οι ειδικοί, «ωστόσο οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να παίζουν στο καζίνο», σημειώνει ο κ. Φάιμαν.

Όπως λέει, ένα Grexit θα ζημίωνε την Αυστρία, επειδή είναι χώρα εξαγωγών. Αν καταρρεύσει η νοτιοανατολική αγορά, αυτό θα ήταν πολύ άσχημο για την αυστριακή εξαγωγική οικονομία και δεν θα πρέπει κανείς να πιστεύει τους «τσαρλατάνους», που ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί με την Κίνα, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.