Ειδησεογραφικό site

Βόμβες Σόιμπλε και Σέλινγκ – Δύσκολο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ με την πολιτική Τσίπρα λέει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ – Σχεδόν αναπόφευκτο το Grexit υποστηρίζει ο Αυστριακός υπουργός

44

Με την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα οδηγείται σε Grexit. Αυτό άφησε να εννοηθεί, ουσιαστικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου και αφού, νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, είχε επιλέξει να κρατήσει πιο χαμηλούς τόνους.

Παράλληλα, εγγυήθηκε προσωπικά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι ο γερμανικός προϋπολογισμός δεν κινδυνεύει από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Ήδη, τραπεζίτες στις ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΚΤ παρακολουθούν για το τι θα γίνει ως τη Δευτέρα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. «Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις τράπεζες στην Ελλάδα τη Δευτέρα» σχολίασε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας από ένα Grexit. Σας το εγγυώμαι απολύτως εγώ. Δεν μπορεί να δίνονται χρήματα στην Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της να τάσσεται υπέρ του «όχι»».

Eίναι πολύ δύσκολο να μείνει στο ευρώ η Ελλάδα με την πολιτική Τσίπρα, είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε είχε πει πως η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και της Ευρώπης.

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμπαρασταθούμε στους Ελληνες σε αυτήν τη δύσκολη φάση. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο, για να αποτρέψουμε κάθε ανασφάλεια στις αγορές, είχε τονίσει ο ΥΠΟΙΚ της χώρας.

Πρέπει, σημείωνε, να ξέρει η ελληνική κυβέρνηση ότι το δημοψήφισμα δεν λύνει τα προβλήματα, είναι όμως δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει τι θέλει.

Στον κύκλο των 18 του Eurogroup, άτυπα αποφασίσαμε ομόφωνα, αφού συναντηθήκαμε με τους θεσμούς, να περιμένουμε τι θα αποφασίσει η Βουλή στην Ελλάδα, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Είμαστε σαφείς ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάθε πιθανό κίνδυνο διάχυσης και θα προστατέψουμε την νομισματική ένωση του εύρω», σημείωσε ο ίδιος, για να προσθέσει: «Είχαμε έναν μηχανισμό σταθεροποίησης, έχουμε καλούς αριθμούς για εξέλιξη της ανεργίας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».

Σέλινγκ (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Σχεδόν αναπόφευκτο το Grexit

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ ισχυρίζεται πως «το Grexit φαίνεται πλέον σχεδόν αναπόφευκτο», ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει, «η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να ζητήσει να βγει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι άλλες χώρες θα πρέπει σε αυτό να συμφωνήσουν».

«Οι συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου για τις χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι τόσο άσχημες, όσο για την ίδια την Ελλάδα. Είναι σαφές ότι μία χώρα δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της Ευρωζώνης» ανέφερε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ στην κυριακάτικη έντυπη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Die Presse.

Να σημειωθεί πως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup το απόγευμα του Σαββάτου, ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας, σχετικά με την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε: «Έπαιξαν πόκερ. Αλλά στο πόκερ μπορεί να χάσεις».

Τα σχόλια είναι κλειστά.