Ειδησεογραφικό site

Βρυξέλλες: Στο χέρι της Ελλάδας αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα ή όχι

67

Tην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι και εν όψει της έλευσης της Τρόικας, εντός του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, θα εξετάσει το άτυπο Eurogroup την Παρασκευή στο Μιλάνο, όπως ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί τμήμα των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές στην εν εξελίξει αξιολόγηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πάντως, διευκρίνισε ότι η ανάλυση επί της βιωσιμότητας του χρέους είναι συνάρτηση και των δημοσιονομικών επιδόσεων για το 2015, δηλαδή την πορεία του ελλείμματος, τα έσοδα και οι δαπάνες.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι υποχρέωση των κρατών-μελών είναι να παρουσιάσουν έως τα μέσα Οκτωβρίου στην Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, επί των οποίων θα υπάρξει τοποθέτηση στα τέλη Νοεμβρίου από την Επιτροπή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρόκειται να συμβεί μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι είναι ουσιαστικά θέμα των ελληνικών αρχών.

Εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, όπως ανέφερε, υπάρχει η δυνατότητα για επέκταση του σημερινού δεύτερου προγράμματος ή για να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν κριθεί απαραίτητο από ελληνικής πλευράς να υπάρξει νέο πρόγραμμα, ξεκαθάρισε ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται από τις αγορές.

Υποστήριξε, ακόμη, πως με δεδομένο ότι η συμμετοχή της ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους -ενώ αυτή του ΔΝΤ συνεχίζεται για ακόμη 15 μήνες- θα ήταν οξύμωρο να συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο μόνο η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.