Ειδησεογραφικό site

Περιστέρη: Δεν πιστεύω πως ο Τάφος της Αμφίπολης είναι συλημένος

45

Την αποκάλυψη πως πιστεύει πως ο Τάφος της Αμφίπολης δεν έχει συληθεί, έκανε το πρωί της Παρασκευής η υπεύθυνη αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη. Σύμφωνα με την ίδια, οι ογκώδεις πέτρες της εισόδου προστάτευσαν το μνημείο και σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη που προχωρά εκατοστό – εκατοστό προσπαθεί να ανακαλύψει τα σπουδαία μυστικά που κρύβει.

Για πρώτη φορά μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Αμφίπολη, η αρχαιολόγος που βρίσκεται πίσω από την ανασκαφή μίλησε για την ανασκαφή, σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε εκεί. Συγκεκριμένα, η κ. Περιστέρη ανέφερε πως το λιοντάρι, ο περίβολος και οι Σφίγγες δείχνουν πως πρόκειται για ένα οικουμενικό μνημείο. «Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τάφος ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια», είπε και σημείωσε πως θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή: «Παλεύουμε για να γίνει σωστή δουλειά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος, ίσως και ένας μήνας. Σήμερα αφαιρούμε πέτρες, συντηρούμε και σκάβουμε. Δεν είμαστε πολλοί αλλά είμαστε καλοί. Είναι δικαίωση για μένα και την ομάδα μου».

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν μπήκε στο μνημείο, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο στάδιο. Η κ. Περιστέρη τους συνάντησε στην είσοδο και τους εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει.

Το μυστικό που κρατούν καλά φυλαγμένο, προς το παρόν, οι Σφίγγες της Αμφίπολης θέλουν να μάθουν όλο και περισσότεροι, καθώς τα αιτήματα όσων ζητούν να δουν από κοντά τη μεγάλη ανακάλυψη στο λόφο Καστά, «πέφτουν βροχή»!

Απλοί πολίτες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να πλησιάσουν, ή με ειδικά κιάλια να δουν από μακριά τον Τάφο, μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο που ψάχνουν με κάθε ευκαιρία να αποκτήσουν την αποκλειστικότητα των εικόνων, αλλά και πολλοί «διάσημοι» και «επώνυμοι» που επιστρατεύουν όλη τους την επιρροή για να κατορθώσουν να επισκεφθούν από τους πρώτους τον Τύμβο της Αμφίπολης. Βουλευτές, μητροπολίτες, «σελέμπριτις» και κάθε είδους φορείς της ευρύτερης περιοχής καταθέτουν τα αιτήματά τους σωρηδόν στο υπουργείο Πολιτισμού, ανυπόμονοι για να πλησιάσουν το μνημείο από τους πρώτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, δεν είναι λίγοι και όσοι προσπαθούν να το επιτύχουν με… ανορθόδοξα μέσα, βάζοντας δηλαδή «μέσον» τους γνωστούς τους για να πιέσουν την κατάσταση και να έχουν το προνόμιο να δουν από κοντά τα αρχαία μάρμαρα της Θάσου, τον περίβολο και τα εντυπωσιακά γλυπτά του Τάφου της Αμφίπολης.

Η κατάσταση έφτασε στο… απροχώρητο για την ομάδα που διενεργεί την επίπονη και ιδιαιτέρως σημαντική ανασκαφή στο λόφο Καστά, έτσι που η επικεφαλής αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη  αναγκάστηκε να εκδώσει ειδικό δελτίο τύπου με το οποίο ζητά ευγενικά από όλους να κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος των εργασιών. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.