Ειδησεογραφικό site

Βροντερό «όχι» των πολιτών σε δημοψήφισμα αλλά και εκλογές – Σε πτώση η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση – Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

36

Δύο νέες δημοσκοπήσεις της Marc για λογαριασμό του Alpha και της GPO για λογαριασμό του Mega καταγράφουν τον σφυγμό των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη χώρα μας.

Ένα ηχηρό «όχι» λένε οι πολίτες, σε υψηλό ποσοστό, στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός δημοψηφίσματος, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με τους δανειστές από τους πολίτες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO το 62% των Ελλήνων υποστηρίζει πώς δεν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, το 37% υποστηρίζει πως «ναι/μάλλον ναι» πρέπει να γίνει, ενώ μόλις στο 1,1% τοποθετούνται όσοι απαντούν «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Στη δημοσκόπηση της Marc για το ίδιο ερώτημα το 58.1% υποστηρίζει ότι δεν θέλει να γίνει δημοψήφισμα, ενώ το 37.3% θέλει να γίνει.

Την ίδια ώρα από τη δημοσκόπηση της Marc οι Έλληνες εμφανίζονται συγκρατημένα ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, αλλά ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος της χρεωκοπίας. Γνωστοποιείται δε, πως σε περίπτωση εκλογών η πλειονότητα του λαού θα ψηφίσει και πάλι ως πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ με 35,6%, ενώ η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ως δεύτερο κόμμα, μόλις το 20,8%.

Σε άλλο σημείο της δημοσκόπησης, οι περισσότεροι ψηφοφόροι επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ, την ώρα που το 27,3% επιθυμεί τη δραχμή.

Τώρα, προβάδισμα 14,5 μονάδες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της GPO για το MEGA. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 36,5%, η ΝΔ 22%, τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με ποσοστό 6,5%, στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή με 5,5%, ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 5% και το ΠΑΣΟΚ με 4%.

Ας δούμε αναλυτικά τις δημοσκοπήσεις

 

Δημοσκόπηση GPO: «Όχι» στο δημοψήφισμα λέει το 62% των Ελλήνων

Προβάδισμα 14,5 μονάδες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της GPO για το MEGA. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 36,5%, η ΝΔ 22%, τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με ποσοστό 6,5%, στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή με 5,5%, ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 5% και το ΠΑΣΟΚ με 4%. Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη φαίνεται πως διατηρεί τα ποσοστά που εξασφάλισε στις τελευταίες εκλογές, με 1,8%.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός δημοψηφίσματος, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με τους δανειστές από τους πολίτες, το 37% υποστηρίζει πως «ναι/μάλλον ναι» πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, ενώ το 61,9% λέει «όχι/μάλλον όχι». Μόλις στο 1,1% όσοι απαντούν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Ωστόσο, οι δύο στους τρεις από τους ερωτηθέντες δεν θέλουν εκλογές, σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ειδικότερα, σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το 72,2% δεν πιστεύει πως πρέπει να πραγματοποιηθούν νέες βουλευτικές εκλογές, το 26,3% τάσσεται υπέρ πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ενώ το 1,5% απάντησε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Δημοσκόπηση της MARC: Παραμονή στο ευρώ ακόμη και με μνημονιακά μέτρα επιθυμούν οι Έλληνες

Σε νέα δημοσκόπηση που έγινε από την MARC για λογαριασμό του ALPHA, γνωστοποιείται πως σε περίπτωση εκλογών η πλειονότητα του λαού θα ψηφίσει και πάλι ως πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ με 35,6%, ενώ η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ως δεύτερο κόμμα, μόλις το 20,8%.

Παρά ταύτα, η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαιτέρως θεαματική, καθώς μέσα σε κάτι παραπάνω από δυο μήνες, παρατηρείται πτώση σχεδόν 10 μονάδων, ενώ αντίθετα η ΝΔ έχει σημειώσει άνοδο στην πρόθεση ψήφου κατά περισσότερες από 2 μονάδες.

Το κρίσιμο δημοψήφισμα

Στο μείζον ερώτημα των τελευταίων ημερών, τα ευρήματα της MARC υποδεικνύουν πως η πλειονότητα του λαού, αντιτίθεται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ενώ παράλληλα ελοχεύει ένας φόβος σχετικά με τη χρηματοδότηση, με το 54,2% των Ελλήνων να προτιμά να επέλθει η χρηματοδότηση έστω και με μνημονιακά μέτρα παρά μια ρήξη και το ρίσκο της χρεωκοπίας.

Στο τρίτο μέρος αυτού του κομματιού της δημοσκόπησης, οι περισσότεροι ψηφοφόροι επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ, την ώρα που το 27,3% επιθυμεί τη δραχμή.

Κριτική της διαπραγμάτευσης

Ζητώντας από τον κόσμο να κάνει μια μέχρι τώρα αποτίμηση της πορείας των διαπραγματευτικών τακτικών της κυβέρνησης βγήκε το αποτέλεσμα πως το 56,8% θεωρεί ότι είναι ορατός ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και το 38,8% όχι.

Παρά όμως την προηγούμενη κάρτα, ελάχιστα περισσότεροι είναι αυτοί που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη διαπραγμάτευση από αυτούς που αντιτίθενται στις κυβερνητικές κινήσεις.

Παράλληλα στο ερώτημα αν πρέπει να δεχτούμε συμβιβασμό ή να προχωρήσουμε σε ρήξη με την Ευρώπη, το 65,1% τάσσεται υπέρ του συμβιβασμού ενώ το 31% επιθυμεί τη ρήξη.


Αξιολόγηση της κυβέρνησηςΤέλος, παρά τη δεινή θέση της χώρας, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν πως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την πορεία της κυβέρνησης ως σύνολο

Τα σχόλια είναι κλειστά.