Ειδησεογραφικό site

Νέα ευρήματα από τις ανασκαφές-Ανακάλυψαν δύο ακόμη αίθουσες στην Αμφίπολη (Φωτογραφίες)-Βρετανός καθηγητής: «Μέσα στον τάφο, ίσως να βρίσκεται κάτι εντελώς αναπάντεχο!»

95

Νέα σημαντικά ευρήματα έφεραν και τη Δευτέρα στο «φως» οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.

Η αφαίρεση των λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης αποκάλυψε σχεδόν ολόκληρη την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, που αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4 π.Χ. αιώνα.

Η πρόσοψη έχει διάκοσμο που δεν διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους, με νωπογραφία που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο. Το μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες ανέρχεται στο 1,67 μέτρα. Η τυπολογία υποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν θυρόφυλλα αλλά πρόκειται για απλό άνοιγμα εισόδου.

Το Υπ.Πολιτισμού στην ανακοίνωση του αναφέρει επίσης επίσης:

«Με την συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ’ όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων.

» Σε απόσταση 6 μέτρων από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλιπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του. Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι.

Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων.

Επί του διαφραγματικού τοίχου αναμένεται να υπάρχει δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα χώματα θα αφαιρεθούν στις επόμενες μέρες, εφόσον το επιτρέψουν οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης στα σημεία που έχουν αποκαλυφθεί.

 «Μέσα στον τάφο, ίσως να βρίσκεται κάτι εντελώς αναπάντεχο!»

Αν και εξειδικεύτηκε στην αρχαιολογία των συγκρούσεων και ειδικά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στην ανθρωπολογία της νοτίου Αμερικής, ο Βρετανός καθηγητής, Νίκολας Σόντερς παραδέχεται ότι ότι η φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάντα τον γοήτευε: «Πάντα με συνάρπαζε ο Μέγας Αλέξανδρος, από την εποχή κιόλας της εφηβείας μου…Κυρίως για το τι απέγινε μετά το θάνατό του και για το πού βρίσκεται ο τύμβος του» είπε σε συνέντευξη του στο Έθνος.

Ο χαμένος τάφος του Έλληνα στρατηλάτη είναι και το θέμα του μπεστ σέλερ του Σόντερς , «Ο Τάφος του Αλέξανδρου: 2.000 χρόνια εμμονής για την εύρεση του μεγάλου κατακτητή», που ο Βρετανός καθηγητής έγραψε το 2006, έπειτα από παρότρυνση του ατζέντη του. Στην εκδοχή του βιβλίου του, ο καθηγητής αρχαιολογίας υποστηρίζει ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος της σύγχρονης πόλης της Αλεξάνδρειας. Ως προς τα οστά του, ο Σόντερς εικάζει ότι αυτά θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί (καεί), ενώ δεν αποκλείει το γεγονός το σώμα του να είχε μουμιοποιηθεί και να μοιράστηκε σε κομμάτια ως φυλαχτό στους Αλεξανδρινούς.

bretanos amphipoli

Εκείνο που υποστηρίζει με σιγουριά, είναι ότι η νέα ανακάλυψη στην Αμφίπολη δεν είναι ο τάφος του Έλληνα στρατηλάτη: «Για πολλούς αρχαιολογικούς, ιστορικούς και φιλολογικούς λόγους είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι η νέα αυτή ανακάλυψη είναι ο τάφος του Αλέξανδρου. Υπάρχει πράγματι μια δελεαστική πιθανότητα να σχεδιάστηκε και να χτίστηκε για τον ίδιο (η σορός του κατευθυνόταν στη Μακεδονία όταν οι Πτολεμαίοι την απέσπασαν μεταφέροντάς την στην Αίγυπτο), το πρόβλημα όμως με αυτήν την υπόθεση είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα θαβόταν στον προγονικό βασιλικό τάφο στην Βεργίνα. Θα ήταν αδύνατο να τον έθαβαν οπουδήποτε αλλού στην Μακεδονία και η Αμφίπολη ήταν πολύ δευτερεύουσα σε σχέση με τις Αιγές/ Βεργίνα. Για τον ίδιο λόγο, ο τάφος αυτός είναι απίθανο να ανήκε σε κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη γνώμη μου, το εύρημα ανήκει πιθανώς σε έναν από τους διαδόχους του Αλέξανδρου, σε ένα μέλος της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας ή σε έναν από τους στρατηγούς του. Θεωρώ πιο πιθανό να ανήκε σε κάποιον υψηλόβαθμο σύντροφο. Ίσως στον επικεφαλής του στόλου του, Νέαρχο; Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες αρχαιολόγοι μπορούν να έχουν μια πιο εμπεριστατωμένη γνώμη. Εξάλλου συχνά αυτό που φαίνεται λογικό σε εμάς τους σύγχρονους ανθρώπους, δύο χιλιάδες χρόνια πριν να είχε μια αρκετά διαφορετική εξήγηση. Επομένως είναι πιθανό μέσα στον τάφο να βρίσκεται κάτι εντελώς αναπάντεχο!» είπε στο Έθνος ο Βρετανός καθηγητής για τον τύμβο της Αμφίπολης.

Οι «ένοικοι» του τάφου σύμφωνα με τον Νίκολας Σόντερς

Για τον ίδιο οι πιθανότεροι «ένοικοι» του τύμβου της Αμφίπολης είναι ο Νέαρχος, η Ρωξάνη ή ο γιος του Αλέξανδρος ο Δ’, ή η αδερφή του, Κλεοπάτρα.

Ο Νέαρχος ήταν ένας από τους ναυάρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του οποίου η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αμφίπολη όταν εκείνος ήταν ακόμη παιδί. Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της πόλης, και να ταφεί σε έναν μεγαλοπρεπή τύμβο, όπως είναι αυτός της Αμφίπολης. Ο τάφος θα μπορούσε να ανήκει επίσης, σύμφωνα με τον Σόντερς, στην σύζυγο του Αλέξανδρου, Ρωξάνη και τον γιο του, τον Αλέξανδρο Δ’, που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον Κάσσανδρο και δολοφονήθηκαν στην Αμφίπολη, στο 309 π.Χ. Ο Κάσσανδρος δολοφόνησε επίσης την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κλεοπάτρα, επίσης το 309 π.Χ. – πιθανόν στην Αμφίπολη. Θα μπορούσε να έχει ταφεί στον συγκεκριμένο τύμβο αλλά ως πλήρες μέλος της βασιλικής οικογένειας πιθανώς να θάφτηκε και στις Αιγές / Βεργίνα.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.