Ειδησεογραφικό site

Βρετανία – Ισπανία: Η λύση για την Ουκρανία δεν είναι να την εξοπλίσουμε

39

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας συμφώνησαν την Πέμπτη, στη συνάντηση που είχαν στη Μαδρίτη, ότι η λύση στην κρίση της Ουκρανίας θα έρθει μέσα από τον διάλογο και δεν μπορεί να περιλαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη προς τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Δεν πιστεύουμε ότι σε αυτό το στάδιο θα ήταν χρήσιμο να παράσχουμε μια στρατιωτική υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις», τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Φίλιπ Χάμοντ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο.

Ο τελευταίος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος και κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση η οποία θα γινόταν αποδεκτή» αλλά, όπως προειδοποίησε ο κ. Χάμοντ, «επιφυλασσόμεθα του δικαιώματός μας να αναθεωρήσουμε την άποψή μας». Επέμεινε όμως ότι προς το παρόν η Μ. Βρετανία δεν θα αλλάξει στάση όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια.

Ο κ. Μαργκάγιο είπε ότι θα ήθελε να υπάρχει μια κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα και να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες εάν η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος ή αντίπαλος.

«Εάν η Ρωσία θέλει να είναι εταίρος, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για πολιτική και οικονομική συνεργασία, υπό την προϋπόθεση να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, δηλαδή την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας που η ίδια η Ρωσία αποδέχτηκε με το μνημόνιο της Βουδαπέστης», πρόσθεσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.