Ειδησεογραφικό site

Βούτσης: Στους δήμους τμήμα του ΕΣΠΑ

26

Τις αλλαγές στον Καλλικράτη προσδιόρισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο υπουργός ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι οι Δήμοι θα πάρουν τμήμα του ΕΣΠΑ, ενώ εντός της επομένης εβδομάδας θα κατατεθεί ο εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα, ο οποίος δεν θα είναι «φαραωνικού τύπου» όπως τώρα, αλλά θα είναι σε απόλυτο βαθμό συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ.

Όσον αφορά τον Καλλικράτη ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο και ότι το χωροταξικό δεν θα ανοίξει συνολικά. Οι αλλαγές θα αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις σε νησιωτικούς και σε ορεινούς Δήμους και στο πλαίσιο αυτό οι Δήμοι μπορεί να γίνουν 380 από 325.

Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τον υπουργό, η χωροταξία δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα. Είναι επιβεβλημένη γενικευμένη συζήτηση γύρω από την αρχιτεκτονική των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά και του «αποσυγκεντρωμένου» κράτους, με τις αποκεντρωμένες γραμματείες διοίκησης, είπε, τονίζοντας ότι τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στον νομικό έλεγχο και την εποπτεία που γίνεται μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων προς τους ΟΤΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι τους γίνεται πολιτικός έλεγχος με το πρόσχημα του νομικού ελέγχου των αποφάσεών τους.

Ανακοίνωσε ακόμη την επαναλειτουργία της υποεπιτροπής της Βουλής για το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης.

Ο Ν. Βούτσης θα ενημερώσει το συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκινά αύριο στην Χαλκιδική, ότι οι Δήμοι θα μπορούν να υλοποιούν μέρος των έργων τοπικής κλίμακας, μέσω του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού.

«Θέλουν οι Δήμοι ένα κομμάτι, αυτόνομο και αυτό μπορεί να γίνει και θα το εξαγγείλω, εφόσον αφορά σε έργα τοπικής κλίμακας που εντάσσονται σε περιφερειακό σχεδιασμό», ανέφερε ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των Δήμων.

Για τους υπερχρεωμένους Δήμους ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως «σε συνεννόηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσπαθήσαμε να βρούμε ευνοϊκότερους όρους όπου θα γίνονται προγραμματικές εξυγιαντικές συμφωνίες, με βοήθεια, τεχνογνωσία και προτάσεις».

Ο Ν. Βούτσης είπε ότι η διαδημοτική κινητικότητα είναι θετικό μέτρο και τάχθηκε υπέρ της ανακατανομής του προσωπικού με συναινετικό και «μη αναγκαστικό» τρόπο.

Παράλληλα, έκανε λόγο για απολύτως δικαιολογημένη επαναφορά της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων για τα έξοδα μετακίνησης και παράστασης, σημειώνοντας παράλληλα πως χωρίς την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας τα έσοδα των Δήμων έχουν καταπέσει.

Για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει ρύθμιση των αρμοδιοτήτων τους μέχρι το καλοκαίρι, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν 13.

Τα σχόλια είναι κλειστά.