Ειδησεογραφικό site

Βούλτεψη: Για μερικές εβδομάδες ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος

28

Στο ενδεχόμενο επέκτασης του υπάρχοντος προγράμματος «για τεχνικούς λόγους» αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο.

Μιλώντας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Σκάι και Παραπολιτικά, η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε και στην προληπτική γραμμή στήριξης, μετά τη λήξη του υφιστάμενου μνημονίου:

«Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, αλλά επειδή αποδείχτηκε ότι οι αγορές μπορεί να φανούν επιθετικές απέναντί της, χρειάζεται να είμαστε θωρακισμένοι. Φτιάχνουμε κάτι το εντελώς καινούργιο. Αυτό είναι η δημιουργία μιας γραμμής πιστοληπτικής στήριξης, ώστε να μην αισθάνονται οι αγορές ότι η Ελλάδα δεν είναι θωρακισμένη».

Στο σημείο αυτό σημείωσε πως «ενδεχομένως, για τεχνικούς λόγους, να χρειάζεται μια μικρή περίοδος μερικών εβδομάδων, το πολύ ενός μηνός, για να ρυθμιστούν κάποια τεχνικά θέματα» και εξήγησε: «Επειδή τα λεφτά του ΤΧΣ είναι 11,4 δισ., συζητάμε αν θα μπορούσε τα χρήματα του ΔΝΤ, που είναι δεσμευμένα για την Ελλάδα ως το τέλος του 2016, να προστεθούν προς ενίσχυση του ποσού του ΤΧΣ. Δεν σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιήσουμε, αλλά ως φόβητρο σε περίπτωση που οι αγορές θελήσουν να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν τον Οκτώβριο».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος παράλληλα επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του λέγοντας ότι «και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, οι αντιπολιτεύσεις κάθισαν «ακίνητες» μέχρι τη στιγμή που βγήκαν οι χώρες τους, από το πρόγραμμα- εδώ δεν γίνεται αυτό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ, δεν θέλει να τους αφήσει να φύγουν. Διότι αν ήθελε να τους αφήσει να φύγουν, δεν θα έλεγε όλα αυτά τα ακραία τα οποία λέει και ερεθίζουν τις αγορές από τον Οκτώβριο και συνέχισε να τα λέει στο City του Λονδίνου, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματευόταν στο Παρίσι» προσέθεσε και τόνισε: «Όταν εμείς συζητούμε για έξοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όλα εκείνα τα οποία θα εμπόδιζαν την έξοδο. Ακούνε οι αγορές, δεν τα λέει στον εαυτό του».

Αναφερόμενη στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες, υποστήριξε πως κατά την παρουσίαση από τον κ. Σταθάκη στο City του Λονδίνου του προγράμματος του κόμματος «και στο κεφάλαιο που αναφέρεται στις «Πέντε Βασικές Μεταρρυθμίσεις», το συγκεκριμένο στέλεχος είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει υπηκοότητα σε περισσότερους μετανάστες»».

Διερωτώμενη «γιατί το είπε ο κ. Σταθάκης» σημείωσε: «Όπως ξέρετε, μιλούσε σε αυτούς που άλλοι μέσα στο κόμμα του, τους αποκαλούν «μαντρόσκυλα των αγορών» και όχι στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες… Έχω την υποψία ότι θέλησε να τους διαβεβαιώσει ότι θα βρουν φτηνά χέρια εδώ, δεν θα χρειάζεται να πάνε στο Μπαγκλαντές για να τα βρουν… Πού θα βρουν δουλειά 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να εγγυάται στους ξένους ότι θα φέρει εδώ περισσότερους ξένους;».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Mega, απέρριψε τις επικρίσεις ότι η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές προκαλεί αποσταθεροποίηση και επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση:

«Δεν μπορεί κανείς να επικαλείται ότι η Δημοκρατία αποσταθεροποιεί. Ο πυρήνας του πολιτικού προβλήματος στην Ελλάδα είναι ακριβώς ότι έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν είναι αντιπροσωπευτική, η οποία εξαπάτησε τον κόσμο, μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου, εφάρμοσε ένα σκληρότερο μνημόνιο και τώρα τι κάνει αυτήν τη στιγμή; Διαπιστώνει ότι η στρατηγική του υπάκουου μαθητή δεν απέδωσε».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως όλα τα ζητήματα τα οποία ακούμε ότι αποτελούν εμπόδιο στη συνεννόηση μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς, ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις, μειώσεις στο Δημόσιο, ΦΠΑ, δεν τα ακούμε για πρώτη φορά.

Άρα, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η μεν τρόικα ακολουθεί με έναν ψυχρό τρόπο την εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση, το οποίο το είχε υπερασπιστεί, δεν έχει αμφισβητήσει τη λογική του, τον πυρήνα της πολιτικής του.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά, μαζί με την κ. Μέρκελ, ως τους μεγαλύτερους υπερασπιστές των ακραίων μνημονιακών πολιτικών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.