Ειδησεογραφικό site

Βερολίνο: «Σημάδια ελπίδας» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα-Βούλτεψη: Η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ είναι μόνο «μεταξύ φίλων και εταίρων»

28

«Σημάδια ελπίδας» ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης «βλέπει» το Βερολίνο, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, αυτά τα ελπιδοφόρα σημάδια θα απασχολήσουν την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία της Ελλάδας.

«Οποιεσδήποτε αποφάσεις για την πορεία της Ελλάδας θα ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος», είπε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι η κυρία Μέρκελ έχει εκφράσει συχνά την εκτίμησή της για την πορεία της χώρας υπό την κυβέρνηση Σαμαρά.

«Προφανώς δεν μπορώ να πω τίποτα για τις ελληνικές προσδοκίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα μπορούσε να αναμένει η ελληνική αντιπροσωπεία από την αυριανή συνάντηση.

Πάντως, όπως σημείωσε, η καγκελάριος «χαίρεται για την επίσκεψη και εκτιμά πάντα πολύ την ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό Σαμαρα».

«Βεβαίως», είπε, «πρόκειται να συζητήσουν για την κατάσταση της Ελλάδας συγκεκριμένα. Μετά από πολύ-πολύ δύσκολη περίοδο, φαίνονται σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει».

«Εκείνος σίγουρα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να της παρουσιάσει τη θέση του για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα» συνέχισε και υπενθύμισε ότι «όλες οι πιθανές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της» και γι αυτό «δεν αναμένονται αποφάσεις αύριο».

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης «ήταν πάντα ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και, εάν ναι, ποια».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «αυτή η εξέταση δεν θα γίνει διμερώς, αλλά μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη». Την ίδια άποψη εξέφρασε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, τονίζοντας ότι «σε αυτή την θέση δεν έχει αλλάξει τίποτα» και ότι «οι συνομιλίες επίκεινται τώρα το φθινόπωρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Για «τακτική συνάντηση» μεταξύ Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών κάνει λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος

Κάθε άλλη ερμηνεία, εικασία και κριτική «απέχουν από το νόημα της συνάντησης αυτής»
Να οριοθετήσει τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επιχειρεί με δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επιχειρώντας να απαντήσει στα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για μια «τακτική» συνάντηση μεταξύ Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών αναφέρει στη δήλωσή της η κυρία Βούλτεψη κάνοντας λόγο για «συζητήσεις μεταξύ φίλων και εταίρων».

«Επομένως, κάθε άλλη ερμηνεία και κάθε άλλη εικασία και κριτική που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απέχουν από το νόημα της συνάντησης αυτής» καταλήγει στη δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Βούλτεψη έχει ως εξής;

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ, γίνεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται τακτικά μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών. Οι συζητήσεις αυτές μεταξύ φίλων και εταίρων είναι πάντα ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και την συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Επομένως, κάθε άλλη ερμηνεία και κάθε άλλη εικασία και κριτική που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απέχουν από το νόημα της συνάντησης αυτής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.