Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος κατά Παπανδρέου: Τα φαντάσματα και οι καλικάτζαροι της παράταξης είναι παρόντες-«Στυλ Μαυρογυαλούρου» ο Τσίπρας

51

Επανήλθε στην κόντρα με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και την πανελλαδική συνάντηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το μεσημέρι της Κυριακής, σε γνωστό ξενοδοχείο. Η κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών αναζωπυρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο, με τις γνωστές αποδοκιμασίες παπανδρεικών κατά του κ. Βενιζέλου.

Αφορμή στάθηκε η κριτική που άκουσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός άσκησε σφοδρή κριτική κατά του κ. Βενιζέλου την προηγούμενη Παρασκευή σε κλειστή σύσκεψη υπουργών και στελχών του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εξωτερικών και επανέλαβε τις επικριτικές απόψεις του δημόσια, σήμερα.

Στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους εσωκοματικούς του αντιπάλους να μετρήσουν τις προσωπικές τους διαδρομές. Είπε πως όσοι στρέφονται κατά του ΠΑΣΟΚ το κάνουν επειδή χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση.

Σημείωσε αναφερόμενως στις πολύχρονες επιθέσεις που δέχεται από τους υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου πως ότι κι αν έχει πει ο εσμός των ψεκασμένων και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι των όσων άκουσε το 2007 μέσα στο ΠΑΣΟΚ. «Τα φαντάσματα και οι καλικάτζαροι της παράταξης είναι παρόντες», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος, δε, στο εγχείρημα της Ελιάς και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, υπογράμμισε: «Περιμέναμε μια δήλωση στήριξης έστω την ημέρα της ψηφοφορίας και αυτή έγινε αργά και ήταν αμφίθυμη» υπονοώντας τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος αρκέστηκε σε μία χλιαρή δήλωση την Κυριακή των ευρωεκλογών, όταν βγήκε από το παραβάν.

Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε μιλώντας σε έντονο ύφος: «Δεν δέχομαι να μου τη βγαίνουν από τα αριστερά και να μιλάνε για σύμπραξη με τη Δεξιά τα παλικαράκια του μνημονίου που μας οδήγησαν εκεί. Επίσης επανέφερε με έμμεσο τρόπο την άποψη ότι πολλά στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ/Ελιά λέγοντας: «Ύψιστη δημοκρατική λειτουργία είναι να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στο παραβάν και να μην επενδύεις στην ήττα».

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με έμμεσο τρόπο σχολίασε τα όσα ακούγονται περί απροθυμίας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο, στην περίπτωση που αυτός προταθεί. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος πως του ίδιου δεν του αρέσουν οι συναλλαγές, το παρασκήνιο και οι σκοτεινές σχέσεις και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν φαντάζομαι να πιστεύει κάποιος ότι δεν πρέπει να ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να το πει αν είναι. Φαντάζομαι ότι δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι επ’ αυτού».

Αναφορικά με την κριτική που έχει ακούσει για τις πολιτικές συμμαχίες κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσουν τι είναι προοδευτικό, η τρικομματική κυβέρνηση με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ή η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εσμό των ψεκασμένων. «Υπάρχουν κάποιοι σύντροφοι που λένε ότι μπορούμε να λαικίσουμε όπως ο Τσίπρας, είπε και αντέκρουσε αυτή την άποψη σημειώνοντας ότι ο κόσμος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ γιατί καταλαβαίνει την κρισιμότητα των στιγμών.

Αντιπαράθεση Χρυσοχοΐδη – Γρηγοράκου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όταν το λόγο πήρε ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων πρότεινε έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε πού λαμβάνονται οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είμαστε ουρά, δεν είμαστε τσόντα, δεν είμαστε παρακολούθημε κανενός», είπε.

Στον κ. Χρυσοχοΐδη απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος. Όταν ανέβηκε στο βήμα ο κ. Γρηγοράκος είπε: «εσύ είχες πει Μιχάλη ότι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να φύγει και να αλλάξει το όνομα και ότι ο Παπανδρέου δεν κάνει ούτε για πρωθυπουργός στη Ζιμπάμπουε».
Ο κ. Γρηγοράκος σημείωσε: «να πάμε όλοι μαζί και στα λόγια και στα έργα και στην κάλπη. Δεν μπορεί κάποιοι να προσπαθούν να μας διαλύσουν».

Από τη θέση όπου καθόταν ο κ. Χρυσοχοΐδης αντέδρασε έντονα: «βλέπω δικηγόρους και συνήγορους του Προέδρου,», είπε και αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις από τους παριστάμενους. «Τα εεε αλλού», αντέκρουσε και συμπλήρωσε: «δεν ανήκω στο κόμμα κανενός προέδρου, είμαι ΠΑΣΟΚ γιατί θέλω μια δημοκρατική παράταξη και όχι μια αντιδημοκρατική παράταξη».

Στον κ. Χρυσοχοΐδη απάντησε ο Γιώργος Λιάνης ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως αν κάποιος είναι στην κυβέρνηση και διαφωνεί είτε κρατάει το στόμα του κλειστό, είτε παραιτείται.

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης, απάντησε στον κ. Χρυσοχοΐδη χωρίς να τον κατονομάσει: «εγώ ποτέ δεν έχω μιλήση για αποκαθύλωση συμβόλων», είπε.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε τριπλό προσκλητήριο, προς κινήσεις και κόμματα που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, προς τους ενεργούς πολίτες, καθώς επίσης και προς τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αγκαλιάσουν την προσπάθεια, απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και των προσυνεδριακών διαδικασιών, μιλώντας σε πανελλήνια συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αναλαμβάνουν την προσπάθεια οργάνωσης του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και θα μετέχουν εκ μέρους του κόμματος στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το συνέδριο αφορά στο μέλλον της παράταξης αλλά και του τόπου, σημείωσε ότι στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή και στη Γραμματεία της ΕΟΕ θα μετέχουν ισότιμα όλοι και πως η Επιτροπή είναι εκείνη που θα απευθύνει την πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο.

«Ο Τσίπρας προτείνει διαρκές μνημόνιο»

Απαντώντας στα όσα είπε στην συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως σε σχέση με τη χθεσινή ομιλία του «τα πράγματα επιδεινώθηκαν».

Κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδεχτεί την επίκαιρη και ισχύουσα πρότασή μου από το 2012 να συμπράξει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης «για να δει το πραγματικό έδαφος της αποδοχής των προτάσεών του». Ο κ. Βενιζέλος είπε, επίσης, ο κ. Τσίπρας προτείνει «το διαρκές μνημόνιο, τον διαρκή ζυγό της Τρόικας και τη διαρκή ταπείνωση της χώρας». Επιπλέον τόνισε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει την επιστροφή στα πρωτογενή ελλείμματα του 2009, η χώρα έχει να χάσει πάρα πολλά από αυτό.

«Επειδή είμαστε υπεύθυνοι θεσμικά αλλά όχι αφελείς, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε άλλο ενδεχόμενο», τόνισε και άσκησε παράλληλα δριμεία κριτική προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη χτεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε σεβασμό στους θεσμούς με αφορμή την προεδρική εκλογή, σημείωσε ότι το θέμα θα καταστεί επίκαιρο όταν έρθει ο χρόνος με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια δημιουργίας μιας «νοσηρής» κατάστασης και «ανιστόρητης» συζήτησης σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και είπε ότι κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την προεδρική εκλογή ως «όχημα αστάθειας».

«Τα παιχνίδια με τους θεσμούς που δυστυχώς τα ‘χουμε κάνει κι εμείς στο παρελθόν, πληρώνονται τελικά», είπε και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει «αυτή η ανιστόρητη συζήτηση».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι η χθεσινή ομιλία του «είναι μια βαθιά ασέβεια στις θυσίες, τις ταλαιπωρίες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού».

Έκανε λόγο για «φεστιβάλ ανευθυνότητας, παροχολογίας», για στυλ «του μαυρογυαλούρου», του «δώσε κι εμένα μπάρμπα», που, όπως υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, αποκαλύπτει κάτι «ενδόμυχο» για τον ΣΥΡΙΖΑ, την έλλειψη πίστης ότι μπορεί να κληθεί σύντομα να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται, «γιατί αν είχαν την βεβαιότητα ότι θα κληθούν να εφαρμόσουν έστω κατ΄ ελάχιστο αυτά που υπόσχονται θα ήταν φειδωλοί».

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο «λεφτά υπάρχουν» είπε ότι αυτό είχε ειπωθεί τότε σε άλλα συμφραζόμενα και σε άλλες συνθήκες, για να κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι αυτός είναι τώρα που «τα δίνει όλα», αναφέροντας:

«Αλέξη δώσ΄ τα όλα» και επικρίνοντάς τον ότι δεν μίλησε καθόλου για διαρθρωτικές αλλαγές, νέο παραγωγικό μοντέλο, σύγχρονο κράτος. «Αυτοί που επαγγέλλονται το νέο έρχονται και παρουσιάζονται ως συνεχιστές της χειρότερης εκδοχής της μεταπολιτευτικής φαυλότητας», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε διεξοδικά στον κ. Τσίπρα σχετικά με τις θέσεις που παρουσίασε αναφορικά με το χρέος και είπε συνολικά ότι με αυτά που ανέφερε «τινάζεται η μπάνκα στον αέρα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ουσιαστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά προτείνει να μπούμε για δεκαετίες στην απόλυτη εξάρτηση από το ΔΝΤ και την τρόικα, να γίνουμε μια χώρα χωρίς ανεξαρτησία, χειραφέτηση και ουσιαστική ισοτιμία.

Διερωτήθηκε δε σκωπτικά: «Οι εταίροι μας δεν θέλουν να βοηθήσουν της φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά θα υποκύψουν στη γοητεία του ευρωσκεπτικισμού;».

Αντιπαραβάλλοντας το αποτέλεσμα του PSI με όσα προτείνει ο κ. Τσίπρας, είπε ότι «αυτό που προτείνει είναι ένας δήθεν τσαμπουκάς που μας φέρνει σε σύγκρουση με λαούς και κοινοβούλια, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, μας απομονώνει», ανοίγει μέτωπα με τους άλλους λαούς, κρεμάει στα μανταλάκια τη χώρα διεθνώς και την αφήνει έρμαιο της τρόικας.

Γιατί, όπως συνέχισε, «τι νομίζουν ότι θα πάρουν το κούρεμα του χρέους χωρίς όρους;». «Τέτοια φαντασίωση που αγγίζει τα όρια της ιστορικής αλαζονείας; Πού έχουν μάθει τη διαπραγμάτευση και κάνουν μαθήματα;», συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Βενιζέλος.

Συνολικά, υποστήριξε ότι με αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «θα καταφέρει την απόλυτη καταστροφή, την επιστροφή πίσω από το μηδέν».

Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα αναφορικά με τη στάση της κυβέρνηση σχετικά με το ψήφισμα στον ΟΗΕ, είπε ότι ακολουθήθηκε η ήπια γραμμή που ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά κράτη και διερωτήθηκε ρητορικά εάν η λύση για το χρέος θα γίνει μεταξύ της Ελλάδας και των λατινικών χωρών ή με τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Ή λένε συνειδητά ψέματα, εξαπατούν, ασεβούν σε σχέση με τις θυσίες και τις αγωνίες ή δεν έχουν συνείδηση της κατάστασης και των συσχετισμών ή είναι συνδυασμός και των δύο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι «εμείς πρέπει να σταθούμε όρθιοι απέναντι σε αυτήν την κατάσταση να εγγυηθούμε και πάλι την ομαλή πορεία της χώρας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «η πρόκληση της ιστορίας συνεχίζεται» και πως «στα τελειώματα αυτό γίνεται πιο κουραστικό αλλά πρέπει να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια αυτή», για να υποστηρίξει πως με αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας «εξηγεί γιατί είναι εθνική και ηθική υποχρέωση τη ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, γιατί πρέπει να υπάρχει η τρίτη λύση, η εθνική στρατηγική, γιατί χωρίς τη δημοκρατική παράταξη η χώρα οδηγήθηκε σε τραγικά αδιέξοδα».

Κατόπιν των προαναφερθέντων, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι η προστασία των θυσιών των πολιτών και των αποτελεσμάτων τους και της κεφαλαιοποίησης τους τώρα ή το γκρέμισμα αυτών που πέτυχε ο λαός και η επιστροφή πίσω από το μηδέν.

«Δηλαδή», είπε, «το δίλημμα είναι οι συμφωνημένες με τους εταίρους ασφαλείς λύσεις ή οι επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί που φαντασιώνονται ότι είμαστε στις αρχές του ΄80».

Τα σχόλια είναι κλειστά.