Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Οι τουρκικές ενέργειες υπονομεύουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό

74

Κάλεσμα στην Τουρκία να μην επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της Λευκωσίας για την επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε πως εξετάστηκαν σε βάθος οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «σε μια διεθνή συγκυρία τόσο βεβαρημένη, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την πορεία των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι είναι υποχρέωση όλων να βοηθήσουν τις συνομιλίες, αλλά συμπλήρωσε ότι παρατηρούνται συμπεριφορές που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο πυρήνας του προβλήματος είναι πάντα ο ίδιος, δηλαδή «η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία». «Από αυτήν τη μήτρα», πρόσθεσε, «ξεκινούν μια σειρά από προβλήματα».

 

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Δ) και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης (Α) υπογράφουν διμερή συμφωνία συνεργασίας στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης.

Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο τη κυβέρνησης και ανέφερε πως μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο λέγοντας ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί και σε αυτήν τη δοκιμασία, με όλες τις δυνατότητες, οι οποίες της προσφέρονται.

«Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ έχουν συνέπειες στον διακοινοτικό διάλογο, ο οποίος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών και επίδειξης ισχύος και μάλιστα, σε μια φάση, κατά την οποία οι συνομιλίες θα προχωρούσαν επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές», συνέχισε.

Μάλιστα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για αποθράσυνση της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η αυστηρότητα που θα έπρεπε να επιδείξει η διεθνής κοινότητα απέναντί της, μέχρι στιγμής δεν είναι η αναμενόμενη, αν και πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες.

Η συνάντηση των δύο υπουργών επισφραγίστηκε με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης.

Και οι δύο έδωσαν έμφαση σε θέματα θαλάσσιας πολιτικής και ενέργεγιας, στα οποία ανέφεραν πως θα υπάρχει στενότερη συνεργασία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.