Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Να αγωνιστούμε για να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση-Υπέρ των κυβερνητικών συνεργασιών

37


Υπέρ των κυβερνητικών συνεργασιών εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στις πρόσφατες εκλογές ο λαός απάντησε υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας και τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη «να αγωνιστούμε ώστε να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως στις επόμενες εθνικές εκλογές «δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδυναμία» κι αυτό γιατί «ο λαός δεν θέλει αυτοδυναμία», αντίθετα θέλει συνεργασίες. Είπε πως το ΠΑΣΟΚ εκφράζει «καθαρό λόγο» επ’ αυτού και ότι «άλλοι πρέπει να πάρουν θέση». Υπενθύμισε πως τον Μάιο του 2012 το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα συνεργαζόταν με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.  «Έχουμε μεταβεί σε συνεργατικό κοινοβουλευτισμό», ήταν το συμπέρασμα του κ. Βενιζέλου.

Σε σχέση με τις πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης αναφορικά με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας αναγνώρισε πως η ελληνική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τις αναγκαίες αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης και ότι «έχουμε πλήρη συνείδηση του θεσμικού ρόλου των δικαστών». Συμπλήρωσε, δε, ότι υπάρχουν ζητήματα οργάνωσης της συνταγματικής δικαιοσύνης, μιλώντας, όπως τόνισε, και με την ιδιότητα του καθηγητή συνταγματικού δικαίου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της Προεδρίας ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι κυμάνθηκε στα 18-19 εκατ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με το 30% του αρχικού προϋπολογισμού των 50 εκατ. ευρώ. Τόνισε πως τα λεφτά που περισσεύουν θα επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε την ευκαιρία να συγχαρεί δημόσια τον Ζαν Γκλοντ Γιουνκερ ο οποίος έχει λάβει το χρίσμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπογράμμισε πως το γεγονός αυτό ως επιλογή συνιστά σεβασμό της ψήφου των ευρωπαίων πολιτών και ότι πρόκειται και για κοινοβουλευτική ερμηνεία της Συνθήκης της Λισαβώνας.

Είπε πως διαμορφώθηκε για το πρόσωπό του η αναγκαία πλειοψηφία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος. Σημείωσε πως την Ευρώπη την κυβερνά ένας συνεχής κυλιόμενος μεγάλος συνασπισμός και ότι «πρέπει να καταλάβουμε ξανά ότι υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον». Συμπλήρωσε πως υπάρχει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα και ότι η Ελλάδα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να παραμείνει στην ευρωζώνη. Επισήμανε επίσης την ανάγκη «έξυπνης εφαρμογής» του Συμφώνου Ανάπτυξη και εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορείς να επενδύεις στη μείωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.

Άλλωστε ο κ. Βενιζέλος στην εισήγησή του σημείωσε πως ένα από τα στοιχήματα της ελληνικής Προεδρίας ήταν η ανάδειξη μιας Ελλάδας που μπορεί να διευθύνει τις διαδικασίες της ΕΕ. Επιπλέον είπε πως άλλος ένας στόχος ήταν η έμφαση που δόθηκε σε ζητήματα ανάπτυξης, απασχόλησης στο πλαίσιο του πακέτου ιδίων πόρων της ΕΕ. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε επίσης για εμβάθυνση της ευρωζώνης και τόνισε πως οτιδήποτε συνδέεται με την τραπεζική ένωση δεν αφορά τις τράπεζες και τους τραπεζίτες, αλλά τους πολίτες και τους καταθέτες. Μια άλλη προτεραιότητα, είπε, πως ήταν η προστασία των συνόρων, και η σημασία που δόθηκε στο γεγονός ότι η μετανάστευση δεν αποτελεί πρόβλημα του νότου, αλλά έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Τελευταίος άξονας προτεραιοτήτων ήταν η ολοκληρωμένη πολιτική για τη θάλασσα.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Προεδρίας ο υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε ότι συζητήθηκαν ζητήματα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκων κομμάτων και ιδρυμάτων, καθώς και η ανάδειξη της αρχής της αλληλεγγύης. Μίλησε για τις πάγιες προτεραιότητες σε σχέση με την διεύρυνση της ΕΕ και έκανε ειδική αναφορά στην επαφή με χώρες του Αραβικού Κόσμου  και της Αφρικής.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ παραχώρησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σημείωσε πως το γεγονός αυτό δεν ταυτίζεται με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία είπε ότι η χώρα αυτή άπτεται με πολλές εστίες κρίσης. Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι  ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικός, καθώς έχει την ευθύνη της κατοχής. Είπε πως στηρίζει τις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και «κάθε διεθνή πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αναζητείται μια συμφωνία η οποία να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος από τον κυπριακό λαό».

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα τώρα είναι έτοιμη να προκηρύξει οικόπεδα στις θαλάσσιες ζώνες της, στο Ιόνιο και νότια της Κρητης. Ανέφερε πως είναι η πιο πρακτική κίνηση σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με γνώμονα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τέλος ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη χαρά, τη συγκίνηση και τις ευχαριστίες μου, στον προπονητή και τους παίκτες της Εθνικής Ελλάδος για την πορεία τους στο Μουντιάλ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.