Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Κυπριακό

33

Υποχρέωση των κυβερνήσεων είναι να ενισχύσουν το κοινό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Τουρκίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανέφερε στον χαιρετισμό του στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος.
Η Τουρκία είναι μία μεγάλη αγορά και η Ελλάδα στηρίζει την προσέγγισή της με την Ευρωπαική Ένωση ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικά πυλώνες σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΈΧει σημασία να στηρίξουμε κοινά μεγαλεπήβολα σχέδια όπως ο ΤΑΡ που είναι συνέχεια του ΤΑΝΑΠ. Αυτά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τον South Stream αποκτούν μία πρόσθετη οικονομική και γεωπολιτική διάσταση. ΠΕρίπου 500 εταιρίες δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία ενώ ο πολιτισμός είναι μία πηγή συνεχούς ανατροφοδότησης των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών βγαίνει στο ξέφωτο, βγαίνει από το μνημόνιο αποκτά την ισοδυναμία της στην Ευρωπαική Ένωση.
Πρέπει να επιβάλλουμε την ειρήνη την σταθερότητα την ασφάλεια στην περιοχή. Το κλειδί για την πλήρη εξομάλυνση είναι το κυπριακό και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναδρομή στις ελληνοτουρκικλες σχέσεις από την εποχή Βενιζέλου Ινονού σημειώνοντας ότι η Ιστορία δεν συγχωρεί την αδράνεια ούτε όμως τις επιπολαιότητες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.